Cum trebuie să facem sport pentru a reduce ricul de cancer

©

Autor:

Cum trebuie să facem sport pentru a reduce ricul de cancer
Într-un studiu recent publicat în JAMA Oncology, cercetătorii au examinat relația dintre activitatea fizică viguroasă, intermitentă inclusă în stilul de viață (VILPA) monitorizată de dispozitiv și incidența cancerului. Ei au investigat durata minimă de VILPA necesară pentru o reducere cu 50% a riscului de cancer.
VILPA - vigorous, intermittent lifestyle physical activity - se referă la explozii scurte, sporadice de activitate fizică viguroasă (VPA) în timpul vieții de zi cu zi, cum ar fi urcarea rapidă a scărilor sau mersul rapid. Cercetările anterioare au sugerat că activitatea fizică de intensitate mai mare poate oferi reduceri mai mari de risc pentru anumite tipuri de cancer, comparativ cu intensități mai mici.

Studiul a implicat 22.398 de adulți inactivi fizic din registrul Biobank din Regatului Unit. Participanții au purtat accelerometre la încheietura mâinii dominante pentru a măsura VILPA mai mică sau egală cu 1,0 și 2,0 minute. Doar indivizii inactivi care nu au făcut exerciții în timpul liber și ≤1,0 plimbări recreative pe săptămână au fost incluși în analiză.

Rezultatele au arătat că durata regulată a VILPA a avut o asociere aproape liniară cu incidența cancerului, în special cancerul asociat activității fizice. O medie de 4,50 minute de VILPA zilnic, în episoade de ≤1,0 minute, a fost asociată cu valori ale indicelui de risc de 0,7 pentru cancerul asociat activității fizice și 0,8 pentru incidența totală a cancerului în comparație cu niciun VILPA.

Studiul a constatat că a fost necesară o doză minimă de 3,7 până la 3,4 minute de VILPA pe zi pentru a reduce incidența totală a cancerului asociată activității fizice. Constatările au fost consistente chiar și pentru reprize VILPA de ≤2,0 minute.

Studiile de dovadă a conceptului au arătat că duratele mici de activitate fizică viguroasă intermitentă pot îmbunătăți fitness-ul cardiorespirator, oferind o bază biologică pentru relația cu decesul prin cancer nou-apărut.

În general, studiul a demonstrat că antrenarea zilnică în trei până la patru minute de activitate fizică intensă și intermitentă ar putea reduce incidența cancerului cu 17,0% până la 18,0%. O medie de 4,5 minute de VILPA zilnic a fost asociată cu o scădere cu 31,0% până la 32,0% a incidenței cancerului asociat activității fizice.

Pe baza acestor constatări, VILPA este promițătoare ca strategie de prevenire a cancerului, în special pentru persoanele care pot fi nemotivate sau incapabile să se angajeze în exerciții mai lungi și structurate în timpul liber.

sursa: News Medical
foto: siam.pukkato/Shutterstock.com

Data actualizare: 04-08-2023 | creare: 04-08-2023 | Vizite: 321
Bibliografie
Does vigorous intermittent lifestyle physical activity have an association with incident cancer among nonexercising adults?, link: https://www.news-medical.net/news/20230802/Does-vigorous-intermittent-lifestyle-physical-activity-have-an-association-with-incident-cancer-among-nonexercising-adults.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Activitatea fizică viguroasă pentru reducerea oboselii la supraviețuitorii de cancer testicular
  • Top 10 recomandări pentru prevenirea cancerului
  • Rolul activității fizice în reducerea riscului de cancer
  •