Greutatea mică la naștere asociată cu o activitate fizică redusă pe parcursul vieții
Autor: Costin Oana
Conform rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii de la MRC Unit for Lifelong Health and Ageing de la University College London, persoanele care la naÈ™tere au avut o greutate mică e mai puÈ›in probabil să aibă rezultate bune la sport în anii de È™coală sau să aibă o activitate sportivă mai târziu în viață.
Studii anterioare au sugerat faptul că o greutate mică la naÈ™tere este asociată cu abilități sportive reduse în copilărie, dar cercetarea de față este prima care a arătat că impactul ar putea fi È™i asupra activității sportive la adulÈ›i.
Cercetătorii au utilizat informaÈ›ii din cadrul sondajului Medical Research Council (MRC) National Survey for Health and Development, în care au fost monitorizate îndeaproape persoanele născute în aceeaÈ™i săptămână din martie 1946. Studiul a avut în vedere 2739 dintre participanÈ›i.
Copiii cu greutate mică la naÈ™tere au fost consideraÈ›i cei care au avut maxim 2,5 kg la naÈ™tere. Autorii au analizat informaÈ›iile despre performanÈ›ele sportive È™colare ale acestora È™i au observat că la vârsta de 13 ani erau evaluaÈ›i de profesorii lor ca fiind sub medie. Totodată, între 36 È™i 38 de ani aveau o probabilitate redusă de a se angaja în activități sportive.
Asocierea dintre greutatea mică la naÈ™tere È™i frecvenÈ›a scăzută a activităților sportive ca adulÈ›i nu a fost explicată de circumstanÈ›e socioeconomice sau de abilitățile sportive din timpul È™colii (care sunt de obicei asociate cu sportul la vârsta adultă).
Aceste rezultate au un impact cu atât mai mare cu cât rata supravieÈ›uirii copiilor cu greutate mică la naÈ™tere este mult mai mare acum decât era în 1946. Pentru că sportul are un rol important în menÈ›inerea sănătății È™i prelungirea duratei de viață, cercetătorii consideră că părinÈ›ii, medicii È™i profesorii ar trebui să sprijine mai mult aceÈ™ti copii să facă sport pe tot parcursul vieÈ›ii lor.
Studiul a fost publicat în jurnalul Medicine & Science in Sports & Exercise.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- De câte ori pe săptămână trebuie să faci exerciții fizice pentru a obține rezultate vizibile?
- De ce este dificil să ne ținem de planul de a face sport?
- Mersul cu viteză variabilă duce la arderea mai multor calorii
- Antrenamentul de rezistență excentric de înaltă frecvență scade rigiditatea musculară pasivă
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni