Cum tragem apa la toaletă - cu capacul ridicat, sau lăsat?

©

Autor:

Cum tragem apa la toaletă - cu capacul ridicat, sau lăsat?
Un studiu recent publicat în American Journal of Infection Control relevă că particulele virale se răspândesc pe numeroase suprafețe ale toaletei în urma tragerii apei, indiferent dacă capacul este ridicat sau coborât. Analiza indică faptul că singura metodă eficientă de reducere a particulelor virale este dezinfecția toaletei, a apei din toaletă și a suprafețelor învecinate.
Cercetătorii de la Universitatea din Arizona și firma de cercetare Reckitt Benckiser au analizat răspândirea particulelor virale prin tragerea apei la toaletă, cu capacul deschis și închis, folosind un virus nepericulos pentru om ca substitut pentru virușii mai periculoși. Ei au constatat că, în cazul toaletelor casnice, nu există o diferență statistic semnificativă în cantitatea de virus colectată de pe suprafețele toaletei sau de pe podea, indiferent dacă apa a fost trasă cu capacul ridicat sau coborât. Contaminarea pereților a fost minimă în ambele situații, în timp ce scaunul toaletei a fost suprafața cea mai contaminată.

Studiul a examinat, de asemenea, efectele curățării toaletei, cu și fără dezinfectant. Curățarea doar cu peria a lăsat în urmă o contaminare semnificativă, dar utilizarea dezinfectantului împreună cu peria a redus semnificativ cantitatea de virus găsită în toaletă. Rezultatele arată că adăugarea dezinfectantului în vasul toaletei înainte de a trage apa sau utilizarea unor dispozitive de dezinfectare în rezervorul toaletei sunt metode eficiente de reducere a contaminării.

Charles P. Gerba, PhD, profesor de virologie la Universitatea din Arizona și autorul principal al studiului, subliniază importanța dezinfectării regulate a toaletelor pentru a reduce contaminarea și a preveni răspândirea virușilor, mai ales în contextul îngrijirii sănătății, unde prevenirea transmiterii patogenilor este crucială.

Studiul aduce în plus dovezi că curățarea cu dezinfectant și perie reduce contaminarea virală a toaletei cu peste 99,99% și a periei cu 97,64%. De asemenea, se observă că închiderea capacului toaletei poate altera direcția aerosolilor, influențând gradul de contaminare a podelei.

Aceste descoperiri subliniază necesitatea dezinfectării regulate a suprafețelor în setările de îngrijire a sănătății pentru a reduce răspândirea infecțiilor virale și reiterează importanța acestei practici în gospodării, mai ales când un membru al familiei este bolnav.

sursa: EurekAlert

Data actualizare: 13-02-2024 | creare: 13-02-2024 | Vizite: 347
Bibliografie
New analysis shows that disinfection is the most effective way to prevent viral contamination of restroom surfaces, link: https://www.eurekalert.org/news-releases/1031976
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: