Cercetările dezvăluie modul în care rețelele sociale alimentează sentimentul de nefericire și materialismul

Cercetările dezvăluie modul în care rețelele sociale alimentează sentimentul de nefericire și materialismul

©

Autor:

Cercetările dezvăluie modul în care rețelele sociale alimentează sentimentul de nefericire și materialismul
Studiul condus de Dr. Phillip Ozimek È™i publicat în revista Telematics and Informatics Reports explorează legătura dintre materialism, utilizarea reÈ›elelor sociale È™i satisfacÈ›ia în viață. Echipa de cercetare de la Universitatea Ruhr din Bochum, Germania, a analizat răspunsurile a 1.230 de persoane prin intermediul a È™ase chestionare, concentrându-se pe atitudinea materialistă, comparaÈ›ia cu alÈ›ii, utilizarea activă sau pasivă a reÈ›elelor sociale, dependenÈ›a de acestea, nivelul de stres È™i satisfacÈ›ia în viață.

Principalele constatări ale studiului includ:
  • Materialism È™i compararea cu alÈ›ii: Există o corelaÈ›ie puternică între o atitudine materialistă È™i tendinÈ›a de a se compara cu alÈ›ii, în special prin utilizarea pasivă a reÈ›elelor sociale (vizualizarea conÈ›inutului postat de alÈ›ii).
  • Utilizare pasivă È™i dependenÈ›a: Materialismul È™i utilizarea pasivă sunt asociate cu o utilizare dependentă a reÈ›elelor sociale, caracterizată prin preocuparea constantă pentru aceste canale È™i teama de a pierde informaÈ›ii importante dacă nu sunt online.
  • Impactul asupra sănătății mentale: Această dependență duce la simptome de sănătate mintală precară, cum ar fi stresul, care ulterior scade satisfacÈ›ia în viață. Astfel, reÈ›elele sociale devin unul dintre factorii care contribuie la nefericire.
  • AtracÈ›ia È™i creÈ™terea materialismului: ReÈ›elele sociale nu doar că atrag persoanele materialiste, dar pot È™i amplifica valorile materialiste, în parte datorită marketingului (de exemplu, influenceri), ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare.

Dr. Ozimek recomandă conÈ™tientizarea timpului petrecut pe reÈ›elele sociale È™i reducerea acestuia, dar nu sugerează renunÈ›area completă, deoarece acest lucru ar putea duce la compensări excesive. De asemenea, echipa de cercetare sugerează includerea materialismului È™i a utilizării reÈ›elelor sociale în evaluarea pacienÈ›ilor cu tulburări de sănătate mintală, ca punct de plecare pentru intervenÈ›ii suplimentare ce pot fi încercate acasă.

sursa: News Medical

Data actualizare: 25-01-2024 | creare: 25-01-2024 | Vizite: 224
Bibliografie
Study shows how social media fuels unhappiness and materialism, link: https://www.news-medical.net/news/20240122/Study-shows-how-social-media-fuels-unhappiness-and-materialism.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • PrezenÈ›a online a copiilor - potenÈ›iale riscuri nebănuite de către părinÈ›i
  • 1 din 5 adolescenÈ›i prezintă un somn deficitar din cauza reÈ›elelor de socializare
  • Cum sunt afectaÈ›i copiii de dependenÈ›a de smartphone a părinÈ›ilor?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum