Inflamația cronică - ce este și cum ne afectează organismul

©

Autor:

Inflamația cronică - ce este și cum ne afectează organismul

Inflamația este răspunsul organismului la apariția unei infecții, răni, sau toxine. Aceasta este primul pas în încercarea de îndepărtare a problemei și vindecare a zonei afectate. În mod normal, sistemul imunitar eliberează proteine și anticorpi și în același timp un flux mai mare de sânge în zona afectată. (1)

Acest proces durează aproximativ câteva ore în cazul inflamației normale și până la câteva zile în cazul inflamației cronice (numită și inflamație pe termen lung). În acest caz, îndepărtarea inflamației este un proces de durată care poate afecta, în timp, țesuturile adiacente și cele mai apropiate organe. Unele studii sugerează că inflamațiile cresc riscul unor boli precum astmul sau cancerul. (2, 3)

Simptome

Există mai multe simptome care „dau de gol” inflamația cronică. Acestea pot ține câteva luni sau câțiva ani și cu cât este inflamația tratată mai repede cu atât vor dispărea. Mai jos sunt cele mai întâlnite simptome ale inflamației cronice. (3, 4)

  • durere (mai ales abdominală)
  • roșeală
  • umflarea zonei afectate
  • constipație sau diaree
  • reflux gastric
  • oboseală cronică însoțită uneori de insomnie
  • depresie, anxietate și schimbări ale stării de spirit
  • febră
  • afte bucale
  • dureri în piept
  • îngrășare fără un motiv aparent.


Cauze

Cauzele inflamației cronice sunt multiple, problema putând varia de la o infecție minoră netratată la boli autoimune sau expunerea pe termen lung la substanțe toxice. (3, 4)

Mai jos sunt câteva dintre posibilele explicații ale existenței unei inflamații cronice.

  • Imposibilitatea de eliminare a agentului care a provocat infecția (de exemplu o bacterii, fungi sau alți paraziți) care rezistă activității sistemului imunitar și rămân în organism o perioadă nelimitată (sau până când infecția este tratată).
  • O boală autoimună (eventual nedetectată) care duce la scăderea puterii sistemului imunitar, astfel organismul fiind mult mai vulnerabil în fața infecțiilor. Cele mai întâlnite boli autoimune care duc la infecții cronice sunt artrita reumatică și lupus eritematos sistemic.
  • Episoade repetate de inflamații acute. Inflamația cronică apare ca urmare a unor inflamații repetate. De exemplu, tuberculoza sau artrita apar ca urmare a inflamațiilor repetate.
  • Expunerea la un nivel scăzut de material străin care nu poate fi eliminat prin fagocitoză. Aici intră substanțe chimice care au fost inhalate ani la rând, silicați, sau particule minuscule de lemn.


Factori de risc

O serie de factori de risc contribuie la creșterea riscului de inflamație cronică. Mai jos sunt cei mai importanți dintre aceștia. (4)

  • vârsta – unul dintre factorii legați direct de un nivel crescut al inflamațiilor cronice. Vârsta poate fi un factor atât din punctul de vedere a încetinirii reacției sistemului imunitar, cât și din cauza acumulării de radicali liberi de-a lungul timpului, precum și creșterea depozitelor de grăsime viscerală (din jurul organelor) (8)
  • dieta zilnică – o dietă bazată pe grăsimi trans și saturate, precum și zahăr crește riscul de inflamații cronice în special în cazul persoanele obeze sau cu diabet (7)
  • obezitatea – studiile spun că țesutul adipos secretă adipochine care au rol inflamator, existând astfel un raport direct proporțional între excesul ponderal și apariția infecțiilor cronice. (5)
  • un nivel scăzut al hormonilor sexuali – studiile au demonstrat că un nivel normal al testosteronului și estrogenului contribuie la secreția markerilor care ajută la eliminarea infecției. (9)
  • fumatul – fumatul a fost studiat în raport cu inflamațiile iar rezultatele au arătat că nicotina este direct legată de scăderea producției de celule anti-inflamatoare (6)
  • stresul prelungit și probleme de somn – stresul fizic și emoțional este asociat cu apariția inflamațiilor. Acesta la rândul său duce la apariția problemelor de somn care sunt și ele legate de apariția inflamațiilor cronice. (10, 11, 12)


Complicații

Inflamațiile cronice contribuie, în timp, la apariția mai multor afecțiuni, motiv pentru care tratarea lor din timp devine obligatorie. Mai jos sunt câteva dintre posibilele complicații ale inflamațiilor cronice.

  • boli cardiovasculare – există mai multe studii care au demonstrat legătura dintre markerii inflamatori (de exemplu hsCRP) și apariția bolilor cardiovasculare. Mai mult, arterioscleroza (o inflamație redusă dar pe termen lung) creșteriscul apariției unor probleme cardiovasculare precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. (13, 14)
  • cancer – inflamația cronică poate determina cancerul ovarian, de prostată, pancreatic, colorectal, de rinichi, sau plămâni. (15, 16)
  • diabet – inflamațiile cronice cresc, în timp, riscul de apariție al diabetului care la rândul său crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral retinopatie diabetică și nefropatie. (17, 18)
  • astm alergic – un răspuns întârziat al sistemului imunitar cauzat de inflamații cronice poate duce și la astm. (19)
  • bronhopneumopatie obstructivă cronică – așa cum îi spune și numele afecțiunea apare ca urmare a unei infecții cronice cauzate de inspirarea unor substanțe toxice (20, 21)
  • Alzheimer – inflamația cronică contribuie la adulții de peste 60 de ani la Alzheimer și demență (22, 23)
  • boala cronică de rinichi – inflamația cronică este una dintre principalele cauze ale problemelor de rinichi. Aceasta contribuie la retenția moleculelor inflamatoare în sânge și agravarea bolii cronice de rinichi putând duce la moarte. (24, 25)
  • boala inflamatorie intestinală – inflamațiile cronice apărute de-a lungul tractului digestiv pot duce la apariția bolii inflamatorii intestinale, în cele mai grave cazuri evoluând în boala Crohn sau inflamații ale rectului. (26, 27)


Tratament

În general, pentru tratarea inflamațiilor cronice ușoare este recomandat merformin. Persoanele care au diabet de tipul 2 sunt familiarizați cu acest medicament care este prescris în cazurile de dislipidemie sau inflamații minore. (4)
De asemenea, doctorii recomandă și medicamente nesteroidiene anti-inflamatoare precum ibuprofen sau naproxen care inhibă activitatea ciclooxigenazei, o enzimă care susține inflamarea. În general, aceste medicamente sunt prescrise și persoanelor care au artrită. (4)
Corticosteroizii ajută, la rândul lor, la tratarea inflamației cronice. Glucocorticoizii sunt recomandați în afecțiuni precum dermatită, artrită, lupus, hepatită astm, și reacții alergice în timp ce mineralcorticosteroizii sunt recomandați în tratarea în insuficiență suprarenală. (3, 4)
În unele cazuri produse complementare precum ghimbirul sau turmericul pot contribui la reducerea inflamației însă înainte de a le introduce în dieta zilnică este obligatoriu să te consulți cu doctorul. (3)

Adoptarea unei diete sănătoase

În fine, adoptarea unei diete sănătoase bogate în fructe și legume proaspete, semințe, fibre, vitamine și minerale contribuie la o sănătate calitativă, reducând semnificativ riscul de apariție al inflamației cronice.

Mai jos sunt câteva sfaturi alimentare care contribuie la o sănătate de fier din care lipsesc inflamațiile: (4)

  • alegerea unei diete cu un conținut redus de glucide – acest lucru contribuie la scăderea riscului de boli de inimă și diabet. Eliminarea alimentelor procesate și a băuturilor carbogazoase contribuie, de asemenea, la evitarea inflamațiilor. Mai mult, studiile au arătat că dieta mediteraneeană contribuie la reducerea inflamațiilor. (35)
  • consumul de fructe și legume proaspete – fructele de pădure, varza și broccoli, conopida sunt alimentele cu cele mai bogate surse de compuși anti-inflamatori
  • fibre – un consum ridicat de fibre este legat de un risc redus de inflamații cronice (28)
  • semințe și nuci – nucile, semințele de floarea-soarelui, in, migdale, etc. scad riscul de inflamații cronice (29, 30)
  • reducerea consumului de grăsimi trans și saturate și alegerea alimentelor bogate în acizi grași sănătoși (nesaturați) precum carnea de pește
  • ceai verde și negru – acestea conțin polifenoli cu rol în reducerea inflamațiilor la adulți (31, 32, 33, 34)


Inflamațiile cronice se manifestă prin durere și oboseală care pot fi combătute cu ajutorul tratamentului. Problemele apar mai ales atunci când inflamațiile duc la apariția unor afecțiuni grave care pun în pericol nu doar sănătatea, ci și viața. În acest context, apelarea la doctor imediat ce observi primele semne ale inflamației devine obligatorie.


Data actualizare: 26-12-2019 | creare: 11-09-2018 | Vizite: 7605
Bibliografie
1. Understanding Inflammation. https://www.johnshopkinshealthreview.com/issues/spring-summer-2016/articles/understanding-inflammation
2. Inflammation as "common soil" of the multifactorial diseases. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=21195808
3. Everything you need to know about inflammation. https://www.medicalnewstoday.com/articles/248423.php
4. Chronic Inflammation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/
5. The role of adipokines in chronic inflammation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4970637/
6. Acute effects of cigarette smoking on inflammation in healthy intermittent smokers. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC554761/
7. Trans fatty acids in diets act as a precipitating factor for gut inflammation? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24251700
8. Chronic inflammation (inflammaging) and its potential contribution to age-associated diseases. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24833586
9. Sex hormone modulation of proinflammatory cytokine and CRP expression in macrophages from older men and postmenopausal women. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2954460/
10. Inflammation: The Common Pathway of Stress-Related Diseases. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5476783/
11. Sleep Loss and Inflammation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3548567/
12. The relevance of sleep abnormalities to chronic inflammatory conditions. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17431741
13. C-Reactive Protein, Inflammation, and Cardiovascular Disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1336715/
14. Carotid atherosclerosis is a stronger predictor of myocardial infarction in women than in men. https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/strokeaha.107.487264
15. Inflammation and cancer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2803035/
16. Why Cancer and Inflammation? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1994795/
17. Inflammation, stress, and diabetes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1087185/
18. Chronic inflammation role in the obesity-diabetes association: a case-cohort study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3698103/
19. Chronic inflammation and asthma. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2923754/
20. Chronic inflammation, chronic obstructive pulmonary disease, and lung cancer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19417670
21. Inflammation in chronic obstructive pulmonary disease and its role in cardiovascular disease and lung cancer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4518022/
22. Inflammation in Alzheimer Disease—A Brief Review of the Basic Science and Clinical Literature. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3253025/
23. Chronic Inflammation and Amyloidogenesis in Alzheimer’s Disease. https://www.miklossy.ch/media/83fcb06de359f83cffff87f7ffa86321.pdf
24. Inflammation and Progression of CKD: The CRIC Study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012490/
25. Update on inflammation in chronic kidney disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25662331
26. Inflammatory bowel disease. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/inflammatory-bowel-disease/symptoms-causes/syc-20353315
27. Chronic intestinal inflammation: inflammatory bowel disease and colitis-associated colon cancer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3347037/
28. Dietary fiber, inflammation, and cardiovascular disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15884088
29. Associations between nut consumption and inflammatory biomarkers. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997300/
30. Foods that fight inflammation. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation
31. Oxidative Stress and Inflammation: What Polyphenols Can Do for Us? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5055983/
32. Polyphenols: Inflammation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29119920
33. Effects of flavonoids and other polyphenols on inflammation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21432698
34. Tea polyphenols for health promotion. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3220617/
35. Adherence to the Mediterranean Diet and Inflammatory Markers. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793290/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Inflamația în sarcină afectează dezvoltarea și funcțiile cerebrale la copii
  • Băile fierbinți pot reduce inflamația
  • Noi descoperi științifice pot ajuta la dezvoltarea tratamentului inflamației cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum