Efectele adverse ale vaccinării anti-COVID - conform studiilor pe populația vaccinată
În lupta continuă împotriva pandemiei cauzată de virusul Sars Cov2, vaccinurile apărute au fost dovedite a fi armele de care avem nevoie pentru a o combate. Deși ele au fost dovedite ca fiind sigure și eficiente, îndeplinind cerințele FDA și EMA (cele două agenții mari ale medicamentelor), există posibile îngrijorări referitoare la potențiale reacții adverse.
În urma studiilor pe populația vaccinată, desfășurate atât în trial-urile clinice cât și o dată cu implicarea populației largi, au fost constatate anumite aspecte:
- Există oameni care nu au dezvoltat nicio reacție adversă în urma vaccinării
- Majoritatea au raportat reacții comune, flu-like (febră, dureri de cap, oboseală, frisoane, dureri musculare, umflătură și eritem la locul injectării)
- Au fost confirmate foarte rare cazuri de reacții alergice de tip anafilactic (care au fost tratate pe loc, dat fiind că centrele de vaccinare au medicația necesară la îndemână)
- Efectele pe termen lung sunt foarte puțin probabile (momentan nu au fost constatate cazuri) [1]
Reacțiile adverse pot diferi ca proporții și simptomatologie între diferitele tipuri de vaccinuri prezente pe piață (Pfizer-BioNTech, Moderna, Vaxzevria/Astra Zeneca, Johnson&Johnson). Le vom lua pe rând și vom enumera reacțiile adverse specifice.
1) Pfizer-BioNTech
Primul vaccin apărut prezintă un portofoliu bine pus la punct. Participanții la studiile clinice au fost împărțiți pe categorii de vârstă, respectiv 18-55 și peste 55 de ani. Apoi, reacțiile adverse au fost împărțite în locale, sistemice, nesolicitate și grave. S-a făcut o diferențiere și între doza 1 și doza 2, precum și între grupul care a primit vaccinul și cel care a primit placebo. [2]
Astfel enumerăm:
- Reacții locale: (eritem, umflătură și durere la locul injectării) reprezintă majoritatea reacțiilor adverse (84, 7%), atât la prima doză, cât și la a doua. De asemenea, s-a observat că populația sub 55 de ani are o incidență mai mare a acestor reacții adverse (88, 7%) decât cea peste 55 de ani (79, 7%). S-a constatat că simptomatologia durează între 1 și 2 zile în medie.
- Reacții sistemice: (febră, frisoane, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și articulare, vărsături, diaree) prezintă un procent comparabil cu cel al reacțiilor locale, respectiv 77, 4%. Și aici populația mai tânără a arătat o incidență mai crescută față de cea peste 55 ani. De asemenea, reacțiile sistemice sunt mai comune la a doua doză decât la prima. Și aici s-a constatat că simptomatologia nu durează mai mult de 2 zile în medie.
- Reacții nesolicitate: s-a dovedit că limfadenopatia din zona cervicală și/sau axilară este o urmare a vaccinării care apare după 2-4 zile și durează aproximativ 10 zile. Paralizia Bell, deși a apărut la un număr extrem de mic de cazuri, nu a fost dovedită ca fiind o consecință.
- Reacții severe: au fost întâlnite mai multe afecțiuni în grupul de studiu, însă fără o legatură dovedită cu vaccinarea, dat fiind că au fost rezultate comparabile în grupul placebo. Doar leziunile umărului și limfadenopatia axilară contralaterală au fost identificate cu relație de cauzalitate. [2]
2) Moderna
Studiul clinic de fază 3 în cazul vaccinului Moderna a implicat un număr de 30. 351 de participanți, cu vârsta de peste 18 ani, împărțiți în cele două grupuri specifice: cei care primesc vaccinul și cei care primesc placebo.
Reacțiile adverse au fost tot de tip local și sistemic. În ordinea descrescătoare a incidenței sunt:
- Durere locală (peste 90%)
- Oboseală (70%)
- Dureri de cap (peste 60%)
- Dureri musculare (peste 60%) și dureri articulare (peste 45%)
- Frisoane (în jur de 45%)
- Greață și vărsături (peste 20%)
- Febră (în jur de 15%)
- Umflătură și eritem la locul înțepăturii (peste 10%)
Reacțiile de tip comun au avut o durată medie de 2-3 zile. De asemenea, după a doua doză, a fost identificat un procent mai mare de reacții adverse comune.
Au fost întâlnite și reacții precum limfadenopatie axilară și reacții de hipersensibilitate într-un procent mic. [3]
3) Vaxzevria/Astra Zeneca
În studiul efectuat pentru acest tip de vaccin, au fost incluși 23/745 de participanți atât din Regatul Unit, cât și din Brazilia și Africa de Sud, toți cu vârsta de cel puțin 18 ani. Împărțirea se păstrează în grupuri cu ser anti virus și cu placebo.
Majoritatea reacțiilor adverse au fost de tip comun, cu o severitate ușor-moderată și care a trecut în decurs de câteva zile de la data vaccinării. Spre deosebire de celelalte două tipuri de vaccin, acesta prezintă un procent mai mic de reacții adverse la a doua doză decât la prima.
Astfel, în funcție de incidență, întâlnim reacții:
- Foarte rare: tromboză
- Rare: limfadenopatie, lipsa apetitului, amețeli, somnolență, hiperhidroză, prurit, erupție
- Obișnuite: trombocitopenie, vărsături, diaree, febră, eritem și umflătură la locul injectării
- Des întâlnite: cafalee, greață, dureri musculare și articulare, alte manifestări la locul injectării (sensibilitate, durere, prurit, echimoze, căldură locală), frisoane, subfebră, oboseală [4]
4) Johnson&Johnson
Reacțiile adverse cel mai comun întâlnite la acest tip de vaccin sunt:
- Locale: durere, eritem și umflătură la locul injectării
- Sistemice: oboseală, cefalee, dureri musculare, frisoane, febră și greață
- Excepționale: reacții alergice de tip anafilactic, tromboză
Simptomatologia apare la 1-2 zile după vaccinare și poate afecta activitățile din zilele respective. Aceasta dispare în mod normal în decurs de câteva zile. [5], [6], [7]
2) Reacții și evenimente adverse: https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/info-by-product/pfizer/reactogenicity.html
3) Date din studii clinice: https://www.modernatx.com/covid19vaccine-eua/providers/clinical-trial-data
4) Informații despre produs- Vaxzevria: https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/vaxzevria-previously-covid-19-vaccine-astrazeneca-epar-product-information_en.pdf
5) Vaccin Johnson&Johnson: https://www.fda.gov/media/146304/download
6) Johnson&Johnson: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/different-vaccines/janssen.html
7) Posibile efecte adverse: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/expect/after.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Gangllioni gat
- E bine sa ma vaccinez anti covid -19 daca sunt alergic la penicilina
- Pete piele dupa vaccin Covid (Pfiser)
- Tromboembolism pulmonar - vaccin
- Vaccinul covid daca vreau sa raman gravida
- Reactii adverse la prima doza de vaccin anti Covid-19, Moderna
- Vaccin anticovid
- Hemispasm facial si vaccinarea mANR, contra Covid
- Urticarie cronică.