Cum putem reduce riscul afectării cardiovasculare modificând dieta?

©

Autor:

Cum putem reduce riscul afectării cardiovasculare modificând dieta?
Stilul de viață sănătos este în principal susținut de o dietă echilibrată în principii nutritive. Evitarea unei alimentații nesănătoase poate reduce riscul de apariție al unor afecțiuni cardio-vasculare. Specialiștii recomandă evitarea consumului în exces de carne roșie, cereale rafinate sau de băuturi cu zahăr și adoptarea alimentelor cu efect antiinflamator în dieta zilnică.
O gamă largă de afecțiuni are la bază un mecanism inflamator, markerii inflamatori (interleukine, chemokine, moleculele de adeziune) fiind prezenți încă din stadiile incipiente ale afecțiunii. Studiile anterioare sugerau că o dietă sănătoasă poate influența nivelul de inflamație însă nu au fost identificate până în prezent modele de diete eficiente care să reducă riscul de afectare cardiovasculară sau de accident vascular cerebral.

Recent, un grup științific a publicat datele obținute prin evaluarea unui grup mixt de pacienți, timp de 32 de ani. Studiul a fost inițiat în 1986 și a analizat aproximativ 210.000 de participanți. Aceștia au fost evaluați la fiecare patru ani pe baza unui sondaj cu privire la aportul alimentar. Rezultatele obținute în urma completării acestor sondaje au putut identifica relația dintre dietele proinflamatorii și riscul crescut de apariție al afecțiunilor cardiovasculare pe termen lung.

Autorii studiului au identificat 18 grupe de alimente proinflamatorii care pot fi asociate cu o creștere a nivelului markerilor inflamatori. După evaluarea altor factori de risc precum indicele de masă corporală, statusul sedentar și istoricul familial de afectare cardiovasculară, rezultatele au demonstrat un risc mai mare cu până la 46% pentru boli cardiovasculare și cu până la 28% pentru accidente vasculare cerebrale, în rândul persoanelor a căror dietă se bazează pe alimente proinflamatorii.

Recomandările provenite de la acest grup de cercetători sunt îndreptate către adoptarea unei diete cu produse antioxidante și fibre, aceasta putând reduce nivelul inflamației. Dintre alimentele sugerate fac parte: varza, spanacul, dovleacul, ardeiul galben, morcovii, fasolea, cerealele integrale, cafeaua și ceaiurile. Totodată, cerealele rafinate, alimentele prăjite, băuturile răcoritoare, alimentele bogate în zahar și carnea procesată ar trebui evitate pentru a reduce indicele dietetic proinflamator.

Un nou aspect prezentat face referire la introducerea nucilor în dietă. Consumul nucilor este asociat cu o reducere a riscului de boli cardiovasculare, reducerea nivelului colesterolului și a nivelului de inflamație. Acest lucru a fost demonstrat pe un grup format din 634 de persoane. Timp de doi ani, aceștia au urmat o dietă fără nuci sau o dietă cu un conținut constant de nuci (30-60g/zi). La finalul celor doi ani de urmărire, persoanele care au consumat constant nuci au avut nivele reduse de inflamație în 6 din 10 markeri inflamatori.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-11-2020 | creare: 04-11-2020 | Vizite: 732
Bibliografie
Avoiding inflammatory foods can lower heart disease, stroke risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201102142257.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Decalarea programului de somn în weekend este nocivă pentru sănătate
  • Rolul zincului împotriva complicațiilor diabetului
  • Interviu cu Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: „Prevenția înainte de toate! E mult mai ușor să previi bolile cardiovasculare, decât să le tratezi.”
  •