Utilizarea beta-blocantelor pe termen lung poate fi nejustificată la anumiți pacienți

©

Autor:

Utilizarea beta-blocantelor pe termen lung poate fi nejustificată la anumiți pacienți
Practica clinică de utilizare a beta-blocantelor pe termen lung pentru a reduce riscul de noi atacuri de cord sau deces poate să nu fie justificată la pacienții care nu au insuficiență cardiacă, potrivit concluziilor unui amplu studiu publicat în jurnalul Heart. Studiul reprezintă o schimbare majoră în îngrijirea pacienților cu atac de cord, deoarece majoritatea dovezilor actuale se bazează pe rezultatele studiilor clinice anterioare.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele a peste 43.600 adulți care au suferit un atac de cord între anii 2005 și 2016 și care au necesitat tratament în spital. Niciunul dintre acești pacienți nu a avut insuficiență cardiacă sau disfuncție sistolică a ventriculului stâng (afecțiune în care ventriculul stâng al inimii nu pompează suficient sânge în organism din cauza unui defect la nivelul mușchiului cardiac).

Dintre participanți, peste 34.000 au primit prescripție pentru medicamente beta-blocante, pe care le-au utilizat minimum 1 an de la externarea din spital, în timp ce aproximativ 9.500 nu au primit prescripție pentru aceste medicamente. Cercetătorii au vrut să afle dacă există diferențe între cele două grupuri în ceea ce privește decesele din orice cauză și ratele de atacuri de cord ulterioare, revascularizare sau internare la spital pentru insuficiență cardiacă.

Studiul a arătat că tratamentul pe termen lung cu beta-blocante nu a fost asociat cu rezultate cardiovasculare îmbunătățite pe o perioadă medie de monitorizare de 4,5 ani. Aproximativ 6.475 dintre participanții la studiu care au luat beta-blocante au murit din orice cauză, au avut un alt atac de cord, au necesitat revascularizare neprogramată sau au fost internați la spital pentru insuficiență cardiacă.

Studiul actual este unul observațional, care nu poate stabili un efect de cauzalitate al medicației cu beta-blocante asupra mortalității generale. Cu toate acestea, studiul oferă o perspectivă importantă asupra utilizării beta-blocantelor la pacienții cu atac de cord care nu au insuficiență cardiacă. În contextul noilor cercetări, medicii trebuie să ia în considerare beneficiile și riscurile utilizării beta-blocantelor pe termen lung și să ia decizii personalizate în privința îngrijirii pacienților cu atac de cord.

sursa: News Medical

Data actualizare: 05-05-2023 | creare: 05-05-2023 | Vizite: 490
Bibliografie
Long term treatment with beta blockers may not be warranted in patients who don’t have heart failure, link: https://www.news-medical.net/news/20230503/Long-term-treatment-with-beta-blockers-may-not-be-warranted-in-patients-who-done28099t-have-heart-failure.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Beta-blocantele nu aduc beneficii suplimentare supraviețuitorilor unui infarct, cu funcție cardiacă normală
  • Renunțarea la beta-blocante după un infarct miocardic nu prezintă avantaje
  • Beta-blocantele, asociate cu creșterea depresiei la pacienții cu atac de cord
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum