Cum pot reduce femeile gravide riscul urmașilor de a dezvolta boli cardiovasculare pe parcursul vieții?

©

Autor:

Cum pot reduce femeile gravide riscul urmașilor de a dezvolta boli cardiovasculare pe parcursul vieții?
Alimentația și stilul de viață al mamei în timpul sarcinii influențează semnificativ sănătatea sugarilor, atât pe termen scurt, imediat după naștere, cât și pe termen lung, în viața de adult. Un nou studiu, publicat recent în Jurnalul Internațional de Obezitate, arată că o dietă sănătoasă a femeilor gravide supraponderale, completată cu un program de exerciții fizice, poate reduce riscul copiilor acestora de a dezvolta boli cardiovasculare în cursul vieții.
Studiul actual, realizat de cercetătorii de la Colegiul King‘s din Londra, a inclus peste 200 de perechi de femei împreună cu copiii lor, încă nenăscuți, care au fost urmăriți pe o perioadă de trei ani după naștere. Femeile incluse în studiu și clasificate drept obeze (un indice al masei corporale de peste 30 kg/m2) au fost grupate în mod aleatoriu fie să primească o îngrijire standard, fie să participe la programul special conceput de cercetători, care presupunea activitate fizică moderată și adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate, bazată pe un consum redus de grăsimi saturate și crescut de alimente cu indice glicemic redus, precum legume și leguminoase.

Evaluarea efectuată copiilor la vârsta de trei ani a evidențiat faptul că acei copii ai căror mame sufereau de obezitate clinică în timpul sarcinii prezentau factori de risc pentru viitoarele boli cardiovasculare, care au inclus creșterea frecvenței cardiace în repaus sau creșterea în grosime a mușchilor inimii, printre altele. Evaluările au indicat prezența acestor factori de risc doar în rândul copiiilor femeilor care au fost îngrijite pe parcursul sarcinii într-un mod standard. În concluzie, studiul sugerează că obezitatea maternă are un impact de durată asupra sănătății cardiovasculare a copilului, iar modificările în alimentație și activitatea fizică pot reprezenta soluții eficiente și ușor de implementat pentru a reduce acest risc.

„Obezitatea maternă poate avea un impact negativ asupra dezvoltării sistemului nervos și asupra inimii fetale, lucru evidențiat în cadrul studiului actual și care a persistat până la vârsta de trei ani. O intervenție complexă, dar ușor de implementat, ce presupune schimbarea stilului de viață în timpul sarcinii, poate oferi protecție împotriva remodelării cardiace la sugari”, declară autorul studiului, Paul Taylor, profesor la Colegiul King‘s.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-10-2022 | creare: 26-10-2022 | Vizite: 328
Bibliografie
Diet and exercise for obese mothers protects cardiovascular risk in infants, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221024102917.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Metforminul ajută la controlul greutății femeilor obeze însărcinate
  • Obezitatea maternă și diabetul gestațional ar putea favoriza instalarea precoce a pubertății la fete
  • Migrenele pot constitui un factor de risc pentru accident vascular cerebral și infarct miocardic la femei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum