Bunăstarea prenatală a mamelor va influența comportamentului copilului

©

Autor:

Bunăstarea prenatală a mamelor va influența comportamentului copilului
O nouă cercetare, efectuată de către profesorul Claire Hughes, împreună cu specialiști de la Centrul de cercetare familială din Cambridge, scoate la iveală efectele negative pe care stresul prenatal le poate avea asupra dezvoltării comportamentale a copilului.
Stresul prenatal este asociat cu problemele emoționale și de comportament la copii, bunăstarea mamelor în perioada celor nouă luni de gestație având un impact direct asupra comportamentului copiilor, în primii lor doi ani de viață. În cadrul studiului au fost corelate pentru prima oară problemele emoționale ale copilului cu conflictele de natură emoțională dintre părinți. Autorul principal al studiului atrage atenția asupra importanței pe care tatăl o are în dezvoltarea copilului, inclusiv în perioada de sarcină. Relația dintre cei doi părinți poate să influențeze copilul încă din perioada de gestație.

Studiul, publicat în revista medicală Development & Psychopathology, a fost efectuat pe un grup de 438 de mame și tați aflați în așteptarea primului lor copil. Cuplurile au fost urmărite pe o perioadă de doi ani după naștere, investigații suplimentare fiind efectuate la 4, 14 și 24 de luni după venirea pe lume a copilului. Folosind chestionare standardizate și interviuri, părinții au raportat simptomele de anxietate și depresie în ultimul trimestru de sarcină, cât și la 4, 14 și respectiv 24 de luni de la nașterea copilului. De asemenea, părinților le-au fost cerute detalii referitoare la calitatea relației de cuplu, emoțiile și comportamentul copilului.

Pe baza unor comparații directe, cercetătorii au descoperit că mamele care au suferit de anxietate, depresie sau stres în perioada prenatală au șanse mai mari de a-și vedea copilul cu probleme de comportament. Echipele de cercetători au afirmat că rezultatele evidențiază nevoia de sprijin pentru cupluri înainte de sarcină, în timpul sarcinii, cât și după sarcină. Extinderea sprijinului acordat mamelor pe perioada sarcinii și la tații aflați în așteptare ar trebui să reprezinte în viitor unul dintre principalele obiective, astfel încât calitatea vieții copilului să nu fie afectată de eventualele conflicte dintre părinți.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-08-2019 | creare: 08-08-2019 | Vizite: 792
Bibliografie
Prenatal parental stress linked to behaviour problems in toddlers, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190805195324.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum