Progesteronul mai eficient decât pesarul cervical în reducerea riscului de naștere prematură

©

Autor:

Progesteronul mai eficient decât pesarul cervical în reducerea riscului de naștere prematură
Într-un studiu multicentric, deschis, randomizat și controlat, cercetătorii au comparat eficacitatea pesarului cervical cu cea a progesteronului administrat vaginal în prevenirea nașterii premature și a rezultatelor perinatale adverse la femeile cu o sarcină unică, fără istoric de naștere prematură spontană înainte de 34 de săptămâni de gestație și cu o lungime cervicală scurtă, asimptomatică, în trimestrul doi, de 35 mm sau mai puțin.
Studiul de la Amsterdam University Medical Center, desfășurat în 20 de spitale și cinci practici de obstetrică ecografică din Olanda, a inclus 635 de participante randomizate pentru a primi fie un pesar cervical, fie progesteron administrat vaginal.

Rezultatele principale nu au arătat diferențe semnificative între grupurile de tratament în ceea ce privește rezultatele perinatale adverse compuse, care includeau sindroame neonatale frecvente asociate cu nașterea prematură. Rata nașterilor premature la mai puțin de 32, 34 și 37 de săptămâni nu a diferit semnificativ între grupuri. De asemenea, nu au fost observate diferențe semnificative în ceea ce privește greutatea la naștere, decesul perinatal și durata șederii în unitatea de terapie intensivă neonatală, precum și în ceea ce privește morbiditatea maternă.

Analiza subgrupurilor a indicat că diferențele în ratele nașterilor premature între pesar și progesteron erau mai pronunțate la femeile cu o lungime cervicală de 25 mm sau mai puțin, sugerând că progesteronul ar putea fi mai eficient decât pesarul în prevenirea nașterilor extrem de premature la mai puțin de 28 de săptămâni de gestație în acest subgrup specific.

Studiul a evidențiat că, în ciuda lipsei de diferențe semnificative în prevenirea rezultatelor perinatale adverse între utilizarea pesarului și progesteronului la femeile cu o sarcină unică fără istoric de naștere prematură spontană și cu o lungime cervicală scurtă în trimestrul doi, progesteronul pare să fie mai eficient decât pessarul în reducerea nașterilor premature extrem de premature în subgrupul de femei cu o lungime cervicală de 25 mm sau mai puțin.

Aceste constatări sugerează că pesarul cervical poate fi mai puțin eficace decât progesteronul vaginal în reducerea rezultatelor perinatale adverse la femeile cu o sarcină unică fără istoric de naștere prematură spontană de mai puțin de 34 de săptămâni de gestație și cu o lungime cervicală de 25 mm sau mai puțin.

sursa: News Medical

Data actualizare: 13-03-2024 | creare: 13-03-2024 | Vizite: 344
Bibliografie
Progesterone more effective than cervical pessary at reducing the risk of severe preterm birth, link: https://www.news-medical.net/news/20240312/Progesterone-more-effective-than-a-cervical-pessary-at-reducing-the-risk-of-severe-preterm-birth.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nașterile premature pot avea și cauză genetică
  • Amânarea clampării cordonului ombilical după naștere ar putea salva viața bebelușilor prematuri
  • Progesteronul în sarcină
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum