Toleranța maternă la insulină influențează adipozitatea fătului, însă nu și greutatea sa
©
Autor: Domșa Dariana
Un studiu publicat în Jurnalului American de Obstetrică È™i Ginecologie, care a explorat asocierea dintre rezistenÈ›a maternă la insulină în diferite stadii ale sarcinii cu grăsimea fetală, indică faptul că sensibilitatea maternă la glucoză are o influență semnificativă asupra adipozității fătului, în special în perioada de gestaÈ›ie mijlocie È™i târzie. Rezultatele au fost aceleaÈ™i chiar È™i după ce au fost luaÈ›i în calcul factori precum diabetul zaharat gestaÈ›ional, indicele de masă matern, rasa sau etnia participantelor.
Pentru a explora asocierea dintre rezistenÈ›a maternă la insulină È™i depunerile de grăsime fetală, cercetătorii au efectuat un studiu longitudinal la care au participat 137 de femei cu sarcini normale, fără complicaÈ›ii. Cercetătorii au utilizat ultrasonografia fetală È™i probe de sânge pentru a investiga asocierea dintre rezistenÈ›a la insulină maternă È™i adipozitatea fetală. Recoltările sanguine au fost realizate în trei momente diferite ale sarcinii: la 12, 20 È™i respectiv 30 de săptămâni. Pentru estimarea greutății fătului, cercetătorii au utilizat ecografia fetală bidimensională, efectuată în decurs de patru zile de la recoltările sanguine materne.
Rezultatele au indicat o corelare pozitivă între nivelurile rezistenÈ›ei materne la insulină, măsurată folosind modelul homeostaziei (HOMA-IR) È™i adipozitatea fetală estimată, dar nu È™i cu greutatea fetală estimată. Valorile HOMA-IR au fost, de asemenea, asociate cu rasa È™i etnia, mamele hispanice având valori HOMA-IR mai mari decât cele non-hispanice.
Rezultatele studiului indică faptul că rezistenÈ›a la insulină măsurată în timpul sarcinii ar putea reprezenta un biomarker stabil È™i eficient al riscului de adipozitate fetală, oferind posibilitatea de a interveni înainte de apariÈ›ia depunerilor de grăsime fetală, care sunt în general observate doar într-un interval scurt de timp, între 14-16 săptămâni de sarcină.
sursa: News Medical
foto: vovidzha / Shutterstock.com
Pentru a explora asocierea dintre rezistenÈ›a maternă la insulină È™i depunerile de grăsime fetală, cercetătorii au efectuat un studiu longitudinal la care au participat 137 de femei cu sarcini normale, fără complicaÈ›ii. Cercetătorii au utilizat ultrasonografia fetală È™i probe de sânge pentru a investiga asocierea dintre rezistenÈ›a la insulină maternă È™i adipozitatea fetală. Recoltările sanguine au fost realizate în trei momente diferite ale sarcinii: la 12, 20 È™i respectiv 30 de săptămâni. Pentru estimarea greutății fătului, cercetătorii au utilizat ecografia fetală bidimensională, efectuată în decurs de patru zile de la recoltările sanguine materne.
Rezultatele au indicat o corelare pozitivă între nivelurile rezistenÈ›ei materne la insulină, măsurată folosind modelul homeostaziei (HOMA-IR) È™i adipozitatea fetală estimată, dar nu È™i cu greutatea fetală estimată. Valorile HOMA-IR au fost, de asemenea, asociate cu rasa È™i etnia, mamele hispanice având valori HOMA-IR mai mari decât cele non-hispanice.
Rezultatele studiului indică faptul că rezistenÈ›a la insulină măsurată în timpul sarcinii ar putea reprezenta un biomarker stabil È™i eficient al riscului de adipozitate fetală, oferind posibilitatea de a interveni înainte de apariÈ›ia depunerilor de grăsime fetală, care sunt în general observate doar într-un interval scurt de timp, între 14-16 săptămâni de sarcină.
sursa: News Medical
foto: vovidzha / Shutterstock.com
Data actualizare: 31-10-2022 | creare: 31-10-2022 | Vizite: 353
Bibliografie
Maternal insulin tolerance during pregnancy influence child adiposity, https://www.news-medical.net/news/20221027/Does-maternal-insulin-tolerance-during-pregnancy-influence-child-adiposity.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Tulburările hipertensive în sarcină pot fi evitate prin aportul preconcepțional de calciu și zinc
- Riscul bolilor imunitare la copii după expunerea la antibiotice în timpul nașterii
- Consumul de ciocolată în timpul sarcinii ar putea fi benefic pentru creșterea fetală
- Un nou studiu evidențiază legătura potențială dintre deficiența de vitamina D și sănătatea mintală a mamei
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum