Cum îți afectează o singură băutură alcoolică activitatea cognitivă (Studiu)
©
Autor: Mancaș Mălina
![Cum îți afectează o singură băutură alcoolică activitatea cognitivă (Studiu)](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=35794.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Studiul nu a fost unul amplu, fiind realizat pe un grup de 18 adulți care consumau alcool doar la anumite ocazii și în cantități reduse. Aceștia au fost supuși unor teste pentru măsurarea controlului cognitiv în timp ce se aplicau anumite elemente de distragere.
S-au măsurat timpii de reacție și acuratețea cu care au răspuns participanții la un task – să potrivească pătrate colorate pe un ecran, în timp ce erau distrași de anumite pătrate false.
Testul a fost efectuat în 2 contexte diferite: după consumul unui cocktail alcoolic și după consumul unui suc de portocale (placebo).
Pe durata testului, participanții au fost supuși scanărilor de magnetoencefalografie (MEG). Investigația a măsurat undele cerebrale sau activitatea cerebrală electrică, pe măsură ce participanții îndeplineau task-ul de potrivire a pătratelor pe culori.
Mai specific, s-au măsurat undele beta și theta – undele beta joacă un rol în controlul mișcărilor, în timp ce undele theta sunt implicate în luarea deciziilor.
Rezultatele studiului au arătat că o singură băutură nu afectează undele beta, dar se prezintă o reducere a frecvențelor undelor theta – aproape la jumătate față de în momentul consumului de suc de portocale. În cazul celor care au consumat băuturi cu alcool s-a observat o reducere cu 5% a acurateței în rezolvarea task-ului, dar timpul de reacție nu s-a modificat.
Astfel, se pare că inclusiv o singură băutură alcoolică poate afecta capacitatea de luare a deciziilor, dar deoarece controlul motor nu este afectat din cauza alcoolului, avem tendința de a lua anumite decizii privind acțiuni fizice, cu iluzia că sunt decizii corecte.
Sursa: Medical News Today
Data actualizare: 20-03-2018 | creare: 20-03-2018 | Vizite: 1046
Bibliografie
Feeling fine after one drink? Your brain's not, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321255.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- A fost identificat un marker sangvin care ar putea prezice apariţia demenţei inainte de instalarea simptomelor
- Femeile sau bărbații: cine posedă abilități cognitive mai bune?
- Boala Alzheimer - cel mai timpuriu indiciu al afecțiunii identificat
- Practicarea Tai Chi a ajutat la recuperarea vârstnicilor după un accident vascular cerebral
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Spuneţi NU drogurilor, alcoolului, tutunului; cereţi ajutor!
- Boala maniaco-depresiva - Cum il salvam?
- Cum sa ma las de baut?
- Gamma gt daca este marita determina si alcoolimia in singe?
- Dependenta de alcool?
- Operatie Bypass
- Comportament agresiv, obsesiv, complexat
- Postinor si alcool
- Vreau sa știu dacă sunt alcoolica!