Cum îngrijim corect o julitură în funcție de gravitate
Autor: Dr. Purtan Teodora
Julitura este o leziune a pielii produsă cel mai frecvent prin contuzie (lovire), urmată de frecarea și raderea pielii în zona afectată.
Majoritatea juliturilor sunt produse în mod accidental, rareori sunt înregistrrate julituri produse în mod intențional (prin agresiune sau autoagresiune).
Juliturile pot fi însoțite de anumite semne clinice, precum durere locală, hemoragie locală, limitarea mobilizării regiunii anatomice afectate, etc. În caz de suprainfectare a zonei afectate, pot apărea tumefierea și înroșirea locală a pielii din jurul leziunii cutanate, intensificarea sindromului dureros și creșterea temperaturii locale.
Asemenea celorlalte tipuri de plăgi produse prin înțepare, mușcătură, tăiere, etc., juliturile necesită respectarea unui anumit mod de îngrijire, pentru vindecare precoce.
De regulă vindecare unei julituri, asemenea oricărei alte plăgi, se vindecă prin cicatrizare. Procesul de cicatrizare presupune formarea locală, la nivelul juliturii, de țesut conjunctiv, care are capacitatea de a acoperii straturile profunde ale pielii și de a uni marginile plăgii. Procesul de vindecare a juliturilor și a celorlalte tipuri de plăgi, prin cicatrizare, se desfășoară în trei faze:
- faza inflamatorie și hemostatică, care cuprinde inflamația imediată a leziunii, apărută în primele cinci zile de la producere, hemostaza leziunii (realizată prin vasoconstricția locală a vaselor de sânge, agregarea plachetară și coagularea sângelui) și inflamația tardivă (care cuprinde procesul de fagocitoză și de debridare)
- faza proliferativă apare la un interval cuprins între două zile și 3 săptămâni de la producerea juliturii și constă în formarea unui țesut de granulație, contracția și epitelizarea leziunii
- faza de remodelare sau restructurare funcțională.
Juliturile localizate la nivelul straturilor superficiale ale pielii, precum și cele de dimensiuni reduse, nu necesită tratament specific deoarece se vindecă extrem de rapid, iar zona cicatricială locală este minimă. În schimb, juliturile mari, extinse, precum și cele care cuprind straturile mai profunde ale pielii, necesită tratament specific și îngrijire corespunzătoare.
Cum îngrijim corect o julitură
Măsurile de îngrijire a juliturilor presupun toaletizarea leziunii, realizarea hemostazei locale, pansarea leziunii și profilaxia suprainfectării prin administrarea de antibiotice.
- Toaletarea leziunii constă în aseptizarea zonei afectate, care constă în aplicarea locală a unor soluții antiseptice. Asepsizarea tegumentului din jurul juliturii se poate realiza prin aplicarea locală a soluțiilor pe bază de alcool, betadină sau tinctură de iod. Aseptizarea juliturii se realizează prin aplicarea locală de apă oxigenată, soluție de cloramină, betadină, acid boric sau rivanol. Totodată, pentru aseptizarea leziunii și a tegumentului perilezional pot fi utilizate antiseptice sub formă solidă, precum iodoform sau acid boric.
- Hemostaza cuprinde totalitatea măsurilor adoptate pentru întreruperea sângerăreii lezionale. De cele mai multe ori, sângerarea juliturilor mici sau superficiale se întrerupe spontan. Juliturile mari, extinse și cele profunde pot sângera și necesită măsuri de hemostaz, care se realizează cel mai frecvent prin compresiune locală.
- Pansarea presupune izolarea leziunii de factorii agresivi externi (agenți microbieni, etc.), prin aplicarea locală a unor materiale sterile, precum tifon, cu rol de a reduce contaminarea acesteia.
- Pentru prevenirea suprainfectării lezionale, se recomandă aplicarea pe suprafața lezională a unor soluții sau pulberi pe bază de antibiotice. [1], [2], [3]
2. How to Treat 8 Common Injuries at Home, link: https://www.health.com/mind-body/how-to-treat-8-common-injuries-at-home
3. First Aid Tips, link: https://www.webmd.com/first-aid/first-aid-tips
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Rana picior drept si varice, probleme de vindecare.
- Julituri infectate (cred)
- Rana care nu se vindeca
- Rana deget picior care nu se vindeca - recomandare medic
- Saptamana trecuta i-a intrat o sarma in picior