Cum influențează dieta inflamația sistemică?
©
Autor: Airinei Camelia
Studiul recent publicat în revista Nutrients evidențiază faptul că factorii dietetici joacă un rol semnificativ în influențarea inflamației sistemice cronice.
Inflamația de grad scăzut este un factor crucial asociat cu multe boli, inclusiv boli cardiovasculare, anumite tumori și tulburări neurologice. Studiul sugerează că tiparele alimentare pot duce la modificări microbiene intestinale acute sau cronice care determină activarea căii de semnalizare a receptorului Toll-like, ducând la eliberarea de mediatori inflamatori. Postprandial, un răspuns accentuat la stresul oxidativ și biomarkerii inflamatori poate afecta procesul fiziologic care are loc după ingestia alimentelor. Alimentele pe bază de plante, cum ar fi cerealele integrale, fructele și legumele, sunt considerate sănătoase datorită valorilor lor nutriționale ridicate și capacității lor de a avea un impact pozitiv asupra sistemului imunitar uman prin scăderea inflamației.
Studiul arată că un aport izocaloric de proteine, glucoză și lipide promovează inducerea stresului oxidativ intracelular, unde grăsimile sunt considerate cele mai mari producătoare, iar proteinele au cel mai mic efect de producere a inflamației. O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați crește semnificativ nivelul proteinei C reactive în comparație cu o dietă săracă în grăsimi.
Studiul indică importanța echilibrului macronutrienților în dietă și că modelele alimentare sănătoase determină o scădere a nivelurilor proteinei C reactive în comparație cu alimentele nesănătoase. În general, este esențial să se evalueze modul în care alimentele individuale influențează inflamația pentru a obține o dietă echilibrată și sănătoasă, care poate reduce riscul de boli necontagioase.
sursa: News Medical
foto: Tatjana Baibakova / Shutterstock
Inflamația de grad scăzut este un factor crucial asociat cu multe boli, inclusiv boli cardiovasculare, anumite tumori și tulburări neurologice. Studiul sugerează că tiparele alimentare pot duce la modificări microbiene intestinale acute sau cronice care determină activarea căii de semnalizare a receptorului Toll-like, ducând la eliberarea de mediatori inflamatori. Postprandial, un răspuns accentuat la stresul oxidativ și biomarkerii inflamatori poate afecta procesul fiziologic care are loc după ingestia alimentelor. Alimentele pe bază de plante, cum ar fi cerealele integrale, fructele și legumele, sunt considerate sănătoase datorită valorilor lor nutriționale ridicate și capacității lor de a avea un impact pozitiv asupra sistemului imunitar uman prin scăderea inflamației.
Studiul arată că un aport izocaloric de proteine, glucoză și lipide promovează inducerea stresului oxidativ intracelular, unde grăsimile sunt considerate cele mai mari producătoare, iar proteinele au cel mai mic efect de producere a inflamației. O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați crește semnificativ nivelul proteinei C reactive în comparație cu o dietă săracă în grăsimi.
Studiul indică importanța echilibrului macronutrienților în dietă și că modelele alimentare sănătoase determină o scădere a nivelurilor proteinei C reactive în comparație cu alimentele nesănătoase. În general, este esențial să se evalueze modul în care alimentele individuale influențează inflamația pentru a obține o dietă echilibrată și sănătoasă, care poate reduce riscul de boli necontagioase.
sursa: News Medical
foto: Tatjana Baibakova / Shutterstock
Data actualizare: 27-03-2023 | creare: 27-03-2023 | Vizite: 382
Bibliografie
How does diet affect inflammation?, link: https://www.news-medical.net/news/20230326/How-does-diet-affect-inflammation.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Quinoa și beneficiile sale pentru sănătate: un nou studiu raportează capacitatea sa de a normaliza nivelul de zahăr din sânge
- Cum poți depăși obstacolele ce stau în calea greutății tale ideale?
- Genetica poate influența alegerile alimentare
- Consumul mai multor fibre alimentare ar putea stimula pierderea în greutate
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni