Cum diferă creierul oamenilor de acțiune de cel al persoanelor care amână

©

Autor:

Cum diferă creierul oamenilor de acțiune de cel al persoanelor care amână
Cercetătorii de la Ruhr-Universität Bochum au identificat două regiuni din creier implicate în capacitatea individului de a-și controla acțiunile. Studiul acestora, publicat în jurnalul Psychological Science, investighează motivul pentru care unele persoane au tendința de a amâna lucrurile, în loc să treacă direct la fapte.
Autorii au examinat cu ajutorul imaginilor RMN creierul a 264 de femei și bărbați, evaluând volumul unor regiuni cerebrale specifice, precum și conexiunile funcționale între acestea. În plus, participanții la studiu au completat un chestionar privind aptitudinea de control asupra acțiunilor. Astfel, la indivizii cu un control scăzut asupra acțiunilor s-a observat un volum mai mare a amigdalei și o conexiune funcțională mai slab pronunțată între amigdală și cortexul cingulat anterior dorsal (CCA). Aceste două zone din creier fuseseră asociate în studii anterioare de controlul asupra acțiunii.

Evaluarea și selectarea acțiunilor

Amigdala evaluează situațiile pentru a prezice un final și a avertiza asupra eventualelor consecințe negative, iar CCA folosește aceste informații pentru a decide ce acțiuni trebuie întreprinse. Mai mult, CCA poate suprima acțiunile și sentimentele care ar putea împiedica ducerea la îndeplinire cu succes a acțiunii necesare.

Potrivit autorilor, dacă conexiunea între amigdală și CCA este defectuoasă, persoana nu-și poate exercita controlul. „Indivizii cu un volum mai mare a amigdalei ar putea fi mai temători cu privire la consecințele negative ale unei acțiuni și din acest motiv au tendința de a ezita și a amâna lucrurile”, afirmă Dr. Erhan Genç de la departamentul de biopsihologie al universității.

Să treci la acțiune - o aptitudine ce poate fi învățată?

Studiile viitoare vor stabili măsura în care controlul asupra acțiunii poate fi modificat cu ajutorul stimulării cerebrale sau al unor antrenamente specifice. Deocamdată, deși modul în care ne controlăm acțiunile ne afectează atât pe plan profesional, cât și peplan personal, bazele neurologice ale acestor comportamente nu sunt suficient studiate.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 29-04-2019 | creare: 23-08-2018 | Vizite: 1045
Bibliografie
How brains of doers differ from those of procrastinators, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180822090455.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetările descoperă legătura dintre atitudinea negativă și amânarea îndeplinirii sarcinilor
  •