Cum afectează poluanții chimici organismul?

©

Autor:

Cum afectează poluanții chimici organismul?
O nouă revizuire a dovezilor existente despre modul în care expunerea la poluanții din aer, apă, sol și alimente este dăunătoare sănătății umane prezintă o serie de opt caracteristici distinctive prin care poluanții chimici contribuie la apariția bolilor.
Revizuirea arată, de asemenea, că nu toate expunerile la mediu sunt dăunătoare. Cercetătorii notează că expunerea la natură a avut un impact benefic asupra sănătății mintale.

Studiul, efectuat de cercetătorii de la Universitatea Columbia, împreună cu omologi de la Universitatea Ludwig Maximilian și Universitatea Hasselt, publicat în revista Cell, oferă un cadru pentru a înțelege de ce amestecurile complexe de expuneri la mediu provoacă boli grave chiar și în concentrații relativ modeste. Lucrarea rezumă dovezi pentru opt caracteristici ale daunelor asupra sănătății produse de expunerea la mediului înconjurător:

  • 1. Stresul și inflamația oxidativă. Atunci când apărările antioxidante sunt epuizate, apar inflamații, moarte celulară și leziuni ale organelor.
  • 2. Modificări și mutații genomice. O acumulare de erori în ADN-ul uman poate declanșa cancer și alte boli cronice.
  • 3. Modificări epigenetice. Modifică sinteza proteinelor responsabile de dezvoltare și funcția regulată a corpului.
  • 4. Disfuncție mitocondrială. O defecțiune a centralei celulare poate interfera cu dezvoltarea umană și poate contribui la boli cronice.
  • 5. Perturbarea endocrină. Substanțele chimice găsite în mediul nostru, în produsele alimentare și în produsele de consum, perturbă reglarea hormonilor și contribuie la boli.
  • 6. Comunicarea intercelulară alterată. Receptorii de semnalizare și alte mijloace prin care celulele comunică între ele, inclusiv neurotransmisia, sunt afectațe.
  • 7. Comunități modificate de microbiomi. Un dezechilibru în populația de bacterii și alte microorganisme din corpul nostru ne poate face susceptibili la alergii și infecții.
  • 8. Afectarea funcției sistemului nervos. Particulele microscopice din aerul poluat ajung la creier prin nervul olfactiv și pot interfera cu cunoașterea.

Cele opt caracteristici nu sunt în niciun caz cuprinzătoare și nu surprind întreaga complexitate a proprietăților chimice și fizice ale expunerilor la mediu, inclusiv amestecuri de expuneri pe termen scurt și lung. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mecanismele complexe prin care expunerile afectează biologia umană și modul în care procesele modificate interacționează și contribuie la boli sau conferă beneficii pentru sănătate, pe tot parcursul vieții.

sursa: science Daily

Data actualizare: 11-03-2021 | creare: 11-03-2021 | Vizite: 673
Bibliografie
Eight ways chemical pollutants harm the body, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210305123815.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alegerile alimentare pot contribui la reducerea emisiilor ce produc efectul de seră și modificările climatice
  • Riscuri noi de deficiențe nutriționale odată cu creșterea nivelului de CO2
  • Efectele poluării asupra organismului
  •