Criza de gută, asociată cu afecțiuni cardiovasculare ulterioare
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Nottingham arată că riscul de apariție al unor afecțiuni cardiovasculare precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral crește temporar în cele patru luni ulterioare unei crize acute de gută.
Conform oamenilor de știință, descoperirea a reieșit din faptul că pacienții ce sufereau de gută au înregistrat un risc de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral de două ori mai mare în cele 60 de zile premergătoare atacului și de două ori și jumătate în cele 60-120 de zile ulterioare acestuia.
Eșantionul de studiu a fost compus din 62.574 de pacienți cu gută din Marea Britanie, dintre care 10.475 au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral după ce au fost diagnosticați cu această afecțiune. Specialiștii au evaluat asocierea dintre aceste patologii cardiovasculare și crizele de gută, ajustând totodată datele în funcție de afecțiunile pe care aceștia le prezintă, factori economici, stilul de viață și medicațiile pe care le urmează. În plus, aceștia au descoperit că rata a rămas constantă în urma excluderii persoanelor care fuseseră anterior diagnosticate cu afecțiuni cardiovasculare de altă natură sau care prezentase, în antecedente, un accident vascular cerebral.
De asemenea, analiza a relevat și un risc de patru ori mai mare de apariție a unei crize de gută în cele 60 de zile anterioare unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral și de două ori mai mare de apariția în cele 120 de zile anterioare acestora la pacienții care au decedat în urma lor. Aceste descoperiri sugerează faptul că relația dintre gută și patologiile de natură cardiovasculară este bidirecțională, întrucât crizele de gută pot determina ulterior unul dintre aceste evenimente cardiace, iar acestea pot crește riscul de apariție ulterioară a gutei.
Autorii evidențiază totodată necesitatea ca pacienții ce suferă de crize recurente de gută să fie luate în considerare pentru tratamente pe termen lung de scădere a uraților, precum terapia medicamentoasă cu alopurinol. Potrivit oamenilor de știință, aceștia ar trebui să urmeze în paralel terapii antiinflamatoare precum cea cu colchicină, deoarece scăderea bruscă a nivelurilor de urați poate determina declanșarea unor crize de gută pe termen scurt. Profesorul Abhishek, autorul principal al studiului, concluzionează subliniind faptul că persoanele ce suferă de gută ar trebui să adopte un stil de viață sănătos, întrucât tratamentele împotriva afecțiunilor necesită o stare bună de funcționare a organismului.
sursa: News Medical
foto: University of Nottingham News
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Atentie ortopedie Arcadia Iasi
- Guta - cine il poate ajuta?
- Poate o artrita reactiva sa treaca cu timpul in guta
- Ce simptome apar la guta?
- Despre gută!
- Guta
- Infarct miocardic
- Apa cu lămâie /sucul de lămâie ajuta la reducerea nivelului acidului uric din organism