A crescut incidența afecțiunilor cardio-vasculare în rândul tinerilor

©

Autor:

A crescut incidența afecțiunilor cardio-vasculare în rândul tinerilor

Incidența bolilor cardiovasculare (BCV) în rândul tinerilor și adulților tineri este în creștere, conform unui nou studiu publicat în revista BMC Medicine. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate și morbiditate la nivel mondial, iar identificarea factorilor de risc asociate acestor boli în această grupă de vârstă este esențială pentru formularea unor strategii eficiente de prevenție.

Studiul a avut ca obiectiv estimarea incidenței, prevalenței, ratei de mortalitate și a numărului de ani de viață ajustați pe bază de dizabilități (DALY) asociate bolilor cardiovasculare și a factorilor de risc aferenți acestora la tinerii și adulții tineri cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani.

Bolile cardiovasculare au un impact semnificativ asupra societății și economiei. Conform datelor Global Burden Disease, Injuries, and Risk Factors Study (GBD), numărul total de cazuri de BCV și DALY a crescut semnificativ în întreaga lume între 1990 și 2019. Bolile cardiovasculare au fost înregistrate în țări cu venituri mari, medii și scăzute, însă țările cu venituri medii și scăzute nu dispun de resurse adecvate pentru combaterea acestor boli.
În mod obișnuit, bolile cardiovasculare apar la vârste mijlocii și la vârste mai înaintate; totuși, în ultimele decenii, s-a observat o prevalență tot mai mare în rândul grupelor de vârstă mai tinere. Mai exact, s-a constatat o creștere a prevalenței bolilor reumatice ale inimii și a aterosclerozei la persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani. De asemenea, DALY asociate cu cardiomiopatia alcoolică a crescut rapid începând cu vârsta de 25 de ani. Studii recente au relevat faptul că tinerii cu BCV reprezintă o pondere semnificativă a încărcăturii de mortalitate.

Studiul realizat de Consorțiul Internațional pentru Cohorta Cardiovasculară în Copilărie (i3C) a identificat factorii de risc metabolici asociați bolilor cardiovasculare la tineri cu vârste cuprinse între 3 și 19 ani. Unii factori de risc, precum indicele de masă corporală ridicat, colesterolul crescut și tensiunea arterială sistolică ridicată în copilărie, pot prezice apariția bolilor cardiovasculare fatale sau nonfatale în viața adultă mijlocie.

În baza datelor GBD, prevalența DALY și rata de mortalitate asociate bolilor cardiovasculare la tineri cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani au înregistrat o scădere semnificativă în statele membre ale Uniunii Europene între 1990 și 2019. Cu toate acestea, acest rezultat nu poate fi generalizat la nivel mondial, deoarece există o lipsă de dovezi privind povara globală a bolilor cardiovasculare în rândul tinerilor și nu s-a documentat suficient privind factorii de risc potențiali pentru aceste boli în această grupă de vârstă.
Studiul a analizat tendințele epidemiologice în ceea ce privește incidența standardizată pe vârstă, prevalența, rata de mortalitate și DALY legate de BCV specifice și factorii de risc aferenți în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani, utilizând datele GBD din 2019. Incidența bolilor cardiovasculare la tineri a fost estimată pe baza indexului socio-demografic (SDI), vârstei, sexului, regiunii și țării.

Concluziile studiului au arătat o creștere a prevalenței și incidenței bolilor cardiovasculare în grupul țintă la nivel mondial, în timp ce DALY și rata de mortalitate au înregistrat o scădere în perioada studiată. În ceea ce privește bolile cardiovasculare specifice, prevalența și incidența bolilor de inimă reumatice și a endocarditei au crescut între 1990 și 2019. Cele mai ridicate rate de prevalență au fost observate în țări și teritorii cu SDI scăzut și mediu-scăzut, în timp ce povara globală a crescut rapid în țările și teritoriile cu SDI ridicat și mediu-ridicat.

Bărbații cu vârste cuprinse între 25 și 39 de ani au prezentat cea mai mare prevalență, incidență, DALY și rata de mortalitate pentru endocardită. În schimb, la femeile cu vârste între 30 și 39 de ani s-a observat o creștere a DALY și ratei de mortalitate pentru fibrilația atrială.

 

Studiul a identificat trei factori importanți asociați cu DALY pentru bolile cardiovasculare: tensiunea arterială sistolică ridicată, colesterolul crescut al lipoproteinelor cu densitate mică și indicele de masă corporală ridicat.


Data actualizare: 29-06-2023 | creare: 29-06-2023 | Vizite: 259
Bibliografie
Sun, J. et al. (2023) "Global, regional, and national burden of cardiovascular diseases in youths and young adults aged 15–39 years in 204 countries/territories, 1990–2019: a systematic analysis of Global Burden of Disease Study 2019", BMC Medicine, 21(1).
doi: 10.1186/s12916-023-02925-4.
https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-023-02925-4
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Închiderea școlilor este în mare parte răspunzătoare pentru deteriorarea sănătății mintale a tinerilor
  •