Dieta sau activitatea fizică protejează sănătatea cardiovasculară?

©

Autor:

Dieta sau activitatea fizică protejează sănătatea cardiovasculară?
Care este soluția cea mai potrivită pentru persoanele supraponderale care vor să își schimbe stilul de viață și să își reducă riscul cardiovascular: dieta, exercițiile fizice sau o asociere între cele două?

Un studiu realizat în cadrul Universității Saint Louis afirmă că oricare dintre cele 3 strategii sunt eficiente cât timp produc o scădere a greutății în exces.

Experimentul a inclus 52 de adulți supraponderali care au fost împărțiți în trei grupuri și a presupus obținerea unei reduceri ponderale ideale de 7% din greutatea inițială într-un interval de 12-14 săptămâni prin: restricție calorică moderată, antrenament de anduranță sau ambele.

Modificările dietetice au constat în reducerea cu 20% a aportului alimentar, respectiv creșterea cu 20% a nivelului de activitate fizică în rândul celor care s-au antrenat exclusiv. Schimbările în cea de a treia categorie au presupus limitarea calorică cu 10% și majorarea tot cu 10%  a efortului fizic.

Potrivit rezultatelor studiului, cele 3 strategii au condus în mod egal la reducerea cu 10% a riscului cardiovascular – de la 46% la 36%.

„În cazul bărbaților și al femeilor care prezintă un exces ponderal, chiar și o reducere modestă în greutate poate asigura protecție împotriva bolilor cardiovasculare, indiferent dacă slăbirea este consecutivă unui program susținut de exerciții fizice, a unei restricții calorice moderate sau a combinării lor pentru optimizarea stării de sănătate și nutriție”, spune Edward Weiss, autorul studiului și asociat al catedrei de Nutriție și dietetică la Universitatea Saint Louis.
 
Concluziile studiului au fost publicate în American Journal of Clinical Nutrition.

Cu toate acestea, rezultatele acestei analize trebuie să fie tratate cu precauție deoarece fiecare dintre strategii aduce beneficii unice asupra organismului.

Efectele unei diete bogate în alimente de tip junk-food nu pot fi anulate prin creșterea gradului de efort, la fel cum o alimentație echilibrată nu poate compensa riscurile impuse de un stil de viață sedentar. Deși din punct de vedere statistic s-ar putea crea această confuzie, pentru reducerea riscului cardiovascular și metabolic experții pledează în favoarea optimizării stilului de viață printr-o alimentație sănătoasă și o viață cât mai activă din punct de vedere fizic.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 25-08-2016 | creare: 25-08-2016 | Vizite: 2118
Bibliografie
Diet, exercise, both: All work equally to protect heart health, study finds, link: https://medicalxpress.com/news/2016-08-diet-equally-heart-health.html



©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un stil de viață sănătos ar putea reduce riscul genetic pentru infarct miocardic
  • O nouă generație de plasturi pentru monitorizarea sănătății
  • Primul studiu care relaționează activitatea cerebrală asociată cu stresul cu riscul cardiovascular
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum