Celulele pielii transformate de oamenii de știință în neuroni

©

Autor:

Celulele pielii transformate de oamenii de știință  în neuroni

Folosind o metodă chimică, două echipe independente de cercetători chinezi au transformat cu succes celulele pielii în neuroni funcționali, una lucrând cu pacienții cu Alzheimer, iar celaltă cu celule recoltate de la șoareci.

 

La baza acestei metode stă o formulă complexă de molecule mici care modifică expresia genelor celulelor pielii și se speră că tehnica ar putea fi folosită pentru a dezvolta neuroni noi și a-i înlocui pe cei afectați în creierul pacienților cu Alzheimer.

 

Procesul de conversie a unui tip de celulă într-o alta este complicat, una dintre principalele provocări fiind că, deși noile celule ar arăta ca și cum ar fi fost transformate cu succes, nu vor acționa la fel ca omoloagele lor naturale.

 

Cu acest lucru s-au confruntat oamenii de știință de la Universitatea Stanford din SUA în 2010, când au fost primii la nivel mondial care au transformat celulele pielii în neuroni funcționali. În locul metodei chimice, au introdus gene în celulele pielii care codifică trei tipuri de factori de transcripție - proteine care ajută la reglarea activității genei prin pornirea și oprirea unor gene specifice.

 

Nu numai că acest proces este incredibil de complex și dificil de realizat, dar nu există nicio garanție că factorii de transcripție se vor comporta așa cum e de așteptat. Cele două echipe din China consideră că metoda lor chimică este mai simplă și mai sigură, fiind o opțiune viabilă pentru tratamentele viitoare.

 

În comparație cu utilizarea factorilor de reprogramare transgenică, moleculele mici, care sunt utilizate în această abordare chimică au permeabilitate celulară, costuri eficiente și ușor de sintetizat, conservat și standardizat și efectele lor pot fi reversibile”, a declarat în comunicatul de presă co-autorul studiului pe șoareci, Hongkui Deng de la Centrul ce Cercetare al Universității Peking Stem Cell.

 

Ambele echipe confirmă în documente diferite, că celulele pielii transformate de ei au expresia genelor similare, comportament similar și formează sinapse ca și cele transformate prin metoda factorilor de transcripție. Amândouă au folosit un amestec de șapte molecule mici pentru a realiza transformarea celulelor, dar au aplicat o rețetă diferită pentru a obține un rezultat similar.

 

Metoda este încă în faza de testare, dar ambele echipe sunt încurajate de rezultate și spun că dacă pot să înțeleagă mai bine modul în care lucrează substanțele chimice pe care le-au folosit, acest lucru ar putea fi începutul unui nou tip de tratament pentru degenerescența mentală. După cum a menționat unul dintre cercetători, o posibilitate este formularea unui „cocktail chimic” care poate fi administrat la un pacient cu Alzheimer pentru a crește neuroni noi direct în corpul lui, mai degrabă decât din celulele extrase.

 

Sursa: Science Alert

 


Data actualizare: 19-08-2015 | creare: 19-08-2015 | Vizite: 2005
Bibliografie
Scientists have turned the skin cells of Alzheimer's patients into new brain cells, link: http://www.sciencealert.com/scientists-have-turned-the-skin-cells-of-alzheimer-s-patients-into-new-brain-cells
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum