Creșterile de temperatură din ultimele decenii au redus semnificativ numărul de ore de somn al oamenilor

©

Autor:

Creșterile de temperatură din ultimele decenii au redus semnificativ numărul de ore de somn al oamenilor

Impactul schimbărilor climatice asupra somnului, investigat în puține rânduri în studii ample cu cohorte semnificative, este evidențiat de un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga. Conform studiului, creșterea temperaturii ambientale are un impact negativ asupra somnului uman pe întreg globul.
Pentru studiu, cercetătorii au utilizat date colectate de la nivel global, în mod anonim, cu privire la somn. Datele au fost colectate de la brățări de urmărire a somnului ce foloseau accelerometrul. Peste 47.000 de adulți au fost înscriși în studiu, numărul înregistrărilor fiind de peste 7 milioane de nopți de somn. Cu excepția Antarcticii, au fost incluși participanți din toate țările de pe glob.

 

Rezultatele au indicat faptul că somnul, un proces esențial pentru supraviețuire, poate fi afectat de temperaturile mai calde. Statistic, numărul de minute de somn pe noapte a scăzut cu mai mult de 14 minute în nopțile în care temperatura depășea 30 de grade Celsius. Simultan, probabilitatea de a dormi mai puțin de șapte ore, cât se recomandă conform politicilor de sănătate, a crescut simultan cu creșterea temperaturilor.

 

Descoperirile sugerează că până în anul 2099, temperaturile mai mari decât cele optime pot reduce somnul unei persoane cu mai mult de 50 de ore pe an. Cercetătorii au descoperit că asocierea între temperaturile crescute și numărul mai mic de ore de somn este mai accentuată pentru rezidenții din țările cu venituri mici. De asemenea, studiul arată că oamenii se pot adapta cu o mai mare ușurință la temperaturile mai reci din mediul exterior.

 

„În cadrul acestui studiu, oferim primele dovezi la scară globală că temperaturile mai ridicate decât media afectează semnificativ somnul uman, prin întârzierea momentului în care oamenii adorm și prin avansarea momentului trezirii”, spune primul autor al studiului, Kelton Minor, profesor la Universitatea din Copenhaga.

sursa: News Medical


Data actualizare: 03-06-2022 | creare: 03-06-2022 | Vizite: 276
Bibliografie
Warmer-than-average temperatures erode human sleep, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20220520/Warmer-than-average-temperatures-erode-human-sleep-study-shows.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tulburarile de somn afectează diferit bărbații și femeile
  • Tulburările de somn în sarcină aproape dublează riscul de naștere prematură
  • Somnul agitat ar putea fi un simptom timpuriu al bolii Parkinson
  •