Creierul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 îmbătrânește mai rapid, conform unui studiu
Cercetătorii au demonstrat că îmbătrânirea creierului este accelerată cu aproximativ 26% la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, prin comparație cu persoanele care nu au această afecțiune.
Studiul publicat în eLife evaluează severitatea neurodegenerării, cu o progresie mai rapidă la pacienții diabetici. Oamenii de știință subliniază necesitatea dezvoltării unor modalități de diagnostic sensibile la modificările precoce ale creierului acestor pacienți.
O evaluare cognitivă a pacienților cu diabet de tip 2 este esențială pentru a diferenția îmbătrânirea corelată cu înaintarea în vârstă, de îmbătrânirea accelerată de diabet. Diagnosticul standard al pacienților cu diabet este reprezentat de efectuarea glicemiei și dozarea nivelului de insulină din sânge, cu măsurarea procentului de masă corporală. Efectele neurologice ale diabetului se pot identifica cu mulți ani înainte de a fi detectate prin investigații standard. Până când diabetul de tip 2 este stabilit convențional, pacienții ar putea avea deja leziuni cerebrale ireversibile.
Studiul a implicat analiza a 20.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani, prin scanarea funcției creierului atât a indivizilor sănătoși, cât și a celor diagnosticați cu diabet de tip 2. Persoanele cu diabet au avut o scădere suplimentară cu 13,1% a funcției corticale, viteza de procesare a informațiilor fiind cu încă 6,7% mai mică, prin comparație cu persoanele de aceeași vârstă fără diabet. Așadar, indivizii cu diabet zaharat de tip 2 au prezentat performanțe cognitive reduse semnificativ față de persoanele sănătoase de aceeași vârstă și cu un nivel de educație similar.
Cercetătorii au analizat prin tehnici RMN structura cerebrală, observând o scădere a densității substanței cenușii cerebrale o dată cu vârsta, iar persoanele diabetice au avut o scădere suplimentară cu 6,2% a acesteia, în comparație cu îmbătrânirea fiziologică.
Neurodegenerarea asociată diabetului este accelerată, progresia diabetului zaharat fiind corelată cu o accelerare cu 26% a îmbătrânirii, dar fără a se cunoaște mecanismele exacte. O teorie este asociată disponibilității energetice compromise de la nivel celular. Chiar dacă tehnicile de investigație imagistice sunt valoroase, este remarcată importanța identificării unor biomarkeri pentru diagnosticul precoce al degenerării cerebrale la acești pacienți.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Indicele de masă corporală crescut, asociat cu modificări în pulsațiile fiziologice ale creierului
- Un medicament cu efect anticonvulsivant ar putea fi cheia împotriva apneei
- Cercetările indică o legătură între sindromul intestinului iritabil și afectarea sănătății mintale
- Teriflunomida ar putea întârzia apariția primelor simptome de scleroză multiplă
intră pe forum