Asociere între constipația cronică și declinul cognitiv

Asociere între constipația cronică și declinul cognitiv

©

Autor:

Asociere între constipația cronică și declinul cognitiv
ConferinÈ›a InternaÈ›ională a AsociaÈ›iei Alzheimer (AAIC) a lansat recent concluziile unei cercetări care sugerează o legătură între constipaÈ›ia cronică È™i declinul cognitiv. Studiul a explorat relaÈ›ia dintre sănătatea intestinului, disbioza intestinală (dezechilibrul microbiomului intestinal) È™i modificările funcÈ›iei cognitive, un domeniu care nu a fost studiat pe larg înainte.
Cercetătorii au analizat datele din trei studii care au implicat peste 110.000 de indivizi pentru a examina asocierea dintre sănătatea digestivă È™i cogniÈ›ie. Ei au evaluat, de asemenea, contribuÈ›ia microbilor intestinali la această asociere pe baza datelor a 515 participanÈ›i. Studiul a constatat că constipaÈ›ia cronică, definită ca miÈ™cările intestinale care apar la fiecare trei zile sau mai mult, a fost legată de performanÈ›e cognitive mai slabe È™i de îmbătrânire cognitivă crescută.

Indivizii care au scaun mai puÈ›in frecvent au prezentat funcÈ›ii cognitive mai proaste, echivalent cu trei ani mai în vârstă din punct de vedere cognitiv, comparativ cu cei care au scaun zilnic, regulate. Persoanele constipate au avut, de asemenea, o probabilitate cu 73% mai mare de declin cognitiv auto-raportat.

Cercetarea a explorat, de asemenea, relaÈ›ia dintre microbii intestinali È™i boala Alzheimer. Ei au descoperit că indivizii cu o abundență mai mică de bacterii benefice producătoare de butirat, cum ar fi Ruminococcus È™i Butyricicoccus, au arătat o acumulare crescută de proteine ​​​​Aβ-amiloid È™i tau în creier. Pe de altă parte, un număr mai mare de specii bacteriene proinflamatorii, cum ar fi Cytophaga È™i Alistipes, a fost asociat cu depunerea proteinei tau în anumite regiuni ale creierului. Aceste descoperiri au indicat o legătură între microbii intestinali È™i modificările neuropatologice legate de Alzheimer.

În plus, studiul a examinat relaÈ›ia dintre microbiota intestinală È™i scorurile cognitive globale la participanÈ›ii de vârstă mijlocie. Acesta a arătat că cei cu funcÈ›ie cognitivă slabă aveau niveluri scăzute de anumite bacterii intestinale, inclusiv Clostridium È™i Ruminococcus, È™i niveluri crescute de Alitipes È™i Pseudobutyrivibrio. Aceste rezultate au sugerat că microbiomul intestinal ar putea influenÈ›a capacitatea cognitivă a adulÈ›ilor de vârstă mijlocie È™i în vârstă.

În general, studiul subliniază importanÈ›a luării în considerare a sănătății gastrointestinale, în special a constipaÈ›iei, în discuÈ›iile cu pacienÈ›ii geriatrici È™i evidenÈ›iază o potenÈ›ială nouă cale de cercetare în înÈ›elegerea legăturii dintre sănătatea intestinală È™i declinul cognitiv în contextul bolii Alzheimer.

sursa: News Medical
foto: Perfect Wave / Shutterstock.com

Data actualizare: 26-07-2023 | creare: 26-07-2023 | Vizite: 321
Bibliografie
The link between constipation and cognitive decline, link: https://www.news-medical.net/news/20230725/The-link-between-constipation-and-cognitive-decline.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • ConstipaÈ›ia în timpul sarcinii
  • ConstipaÈ›ia
  • Noi abordări terapeutice în colonul iritabil È™i constipaÈ›ia cronică idiopatică
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum