COVID-19 poate determina și manifestări cutanate

COVID-19 poate determina și manifestări cutanate

©

Autor:

COVID-19 poate determina și manifestări cutanate

Într-un spital din nordul Italiei, s-a observat că aproximativ 1/5 dintre pacienÈ›ii cu COVID-19 prezentau manifestări dermatologice ale bolii.
Raportul a fost publicat în Journal European Academy of Dermatology and Venerology. El a inclus 148 de bolnavi spitalizaÈ›i pentru infecÈ›ia cu noul coronavirus, excluzând 60 de pacienÈ›i care începuseră tratamente noi în ultimele 15 zile (pentru a nu exista eventuale reacÈ›ii alergice medicamentoase).

Astfel, dintre cei 88 bolnavi cu COVID-19, 20,5% au dezvoltat manifestări cutanate. Autorii raportului au afirmat că aceste manifestări erau asemănătoare cu cele din infecÈ›iile virale comune. Dintre cei 18 bolnavi cu manifestări dermatologice, 8 (44%) au prezentat erupÈ›ie cutanată la debutul simptomatologiei iar restul, după internarea în spital. De asemenea, 14 pacienÈ›i (78%) aveau erupÈ›ie de culoare roÈ™ie, 3 prezentau urticarie generalizată È™i un pacient avea vezicule asemănătoare varicelei. Leziunile s-au vindecat în cele mai multe cazuri în câteva zile, observandu-se că manifestările cutanate nu se corelau cu severitatea bolii.
Cea mai afectată zona a corpului a fost trunchiul. Mâncărimea era uÈ™oară sau nu a apărut deloc.

Autorii unui raport din Thailanda afirmă că manifestările cutanate în COVID-19 pot îngreuna diagnosticul. Ei au descris cazul unui pacient cu COVID-19 din Bankok care s-a prezentat la spital cu manifestări de febră dengue: erupÈ›ie cutanată, peteÈ™ii È™i trombocitopenie (număr scăzut de trombocite în sânge). Având doar aceste semne, el a fost diagnosticat atunci cu febra dengue, fiind diagnosticat cu COVID-19 abia după internarea cu probleme respiratorii într-un un centru de îngrijire terÈ›iar.

Deoarece există posibilitatea ca bolnavii cu COVID-19 să se prezinte iniÈ›ial cu erupÈ›ie cutanată, medicii ar trebui să ia în considerare È™i acest lucru. InfecÈ›ia cu noul coronavirus poate avea un tablou specific ocluziei de vase mici, sub formă de peteÈ™ii, mici vânătăi È™i erupÈ›ii livedoide tranzitorii. TotuÈ™i, nu se cunoaÈ™te încă dacă această vaso-ocluzie este de cauza neurogenă, microtrombotică sau prin complexe imune.

Un alt pacient cu COVID-19, în vârstă de 67 de ani, s-a prezentat cu subfebră, congestie nazală, secreÈ›ii nazale È™i tuse productivă, fără dispnee, sugerând un tablou specific unei răceli banale. TotuÈ™i, la diferență de o săptămâna au apărut erupÈ›ii livedoide nepruriginoase pe coapsă anterioară dreaptă, hematurie È™i fatigabilitate. ErupÈ›ia vasculară È™i hematuria au dispărut în 24 de ore dar testul de COVID-19 a ieÈ™it pozitiv iar tusea a devenit seacă, persistând fatigabilitatea. Bolnavul a fost pus pe oxigen, neavând indicaÈ›ie de ventilaÈ›ie până la momentul respectiv.

sursa: MDedge


Data actualizare: 23-10-2022 | creare: 13-04-2020 | Vizite: 2391
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecÈ›iei cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluÈ›ia epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China creÈ™te uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum