De ce liliecii sunt purtători de coronavirus, dar nu se îmbolnăvesc?
Autor: Patriche Silvia
Un studiu publicat recent în jurnalul științific Scientific Reports arată cum liliecii transportă corovirusului fără a se îmbolnăvi.
Cercetătorii de la Universitatea din Saskatchewan au descoperit modul prin care liliecii transportă coronavirusul care cauzează MERS (sindromul respiratorul din Orientul Mijlociu) fără a se îmbolnăvi. (2)
Deși datele recente și ceva mai vechi spun că liliecii sunt purtători a mai multor forme de coronavirus, printre care SARS, MERS dar și SARS-CoV-2, aceștia nu par a fi afectați. Oamenii de știință spun că virusul rămâne la aceste mamifere insectivore însă nu le afectează sistemul imunitar cum se întâmplă în cazul oamenilor.
Mai mult, faptul că acești lilieci dau coronavirusul mai departe este pusă pe seama stresului la care sunt expuși pe fondul piețelor umede în care își petrec timpul, a altor boli de care suferă și a pierderii habitatului pe fondul modernizării zonelor naturale.
În studiul de față cercetătorii au arătat pentru prima oară că celulele liliacului pot fi infectate luni la rând cu virusul care provoacă MERS; ei cred că atât virusul cât și liliacul încep să se adapteze unul la altul. Responsabil pentru acest efect este, potrivit doctorilor, sistemul imunitar neobișnuit al liliecilor.
Acest sistem imunitar reacționează diferit decât cel uman. În mod normal la contactul dintre lilieci și coronavirus ar trebui să fi produse proteine inflamatoare, un semn distinct al îmbolnăvirii. În cazul acestor specii răspunsul constă într-un antiviral natural, o funcție blocată la alte specii inclusiv la om. Mai apoi coronavirusul se adaptează la sistemul liliacului și intră într-un fel de echilibru. La apariția unui stresor, liliacul, nu se știe încă prin ce modalități, poartă mai departe virusul.
Următorul pas pentru echipa de cercetători vizează modul în care coronavirus se adaptează infecție la unele specii de cămile.
Sursa: ScienceDaily
2. Selection of viral variants during persistent infection of insectivorous bat cells with Middle East respiratory syndrome coronavirus, https://www.nature.com/articles/s41598-020-64264-1
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Leziuni renale observate la pacienții cu COVID-19: cum afectează virusul SARS-CoV-2 funcția renală?
- Neuroinflamația asociată cu „long-COVID”
- Riscul de miopericardită în urma vaccinului de rapel COVID-19 este mai mare decât cel estimat anterior
- Ledurile cu ultraviolete ar putea elimina noul coronavirus de pe suprafețe și posibil, din aer și apă
intră pe forum