Eforturile respiratorii ridicate la pacienții cu COVID-19 ar putea duce la leziuni pulmonare auto-provocate

©

Autor:

Eforturile respiratorii ridicate la pacienții cu COVID-19 ar putea duce la leziuni pulmonare auto-provocate

Un studiu realizat de Universitatea Warwick sugerează că unii pacienţi care suferă de insuficiență respiratorie acută din cauza COVID-19, pot răspunde prin creșterea semnificativă a efortului respirator, cu riscul de a provoca în timp deteriorarea ulterioară a plămânilor.
Clinicienii de la terapie intensivă susţin că deşi ventilaţia mecanică este o intervenţie cu potenţial de a salva vieţile oamenilor, prin aplicarea de presiuni şi forţe la nivelul plămânilor, ele pot deteriora suplimentar plămânii deja afectaţi de alte boli.

 

De la începutul pandemiei, unii medici au susținut că leziuni similare ar putea fi produse prin eforturi respiratorii sporite la pacienții cu respirație spontană infectaţi cu COVID-19. Există o serie de controverse privind potenţialul efortului respirator de a genera leziuni pulmonare, unii medici de la terapie intensivă infirmând acest lucru.

 

Astfel, cercetătorii au adaptat un simulator de fiziopatologie cardiopulmonară pentru a cuantifica forțele mecanice care ar putea duce la afectarea pulmonară auto-provocată de pacient, în funcţie de nivelul de efort respirator.

 

Pentru fiecare pacient au fost testate pe simulator atât volumul respirator, cât şi frecvenţa respiratorie.

 

S-a pornit de la un volum curent de 7ml/kg şi o frecvenţă de 14 respiraţii, până la un volum de 10 ml/kg și o frecvență respiratorie de 30 de respirații pe minut (reprezentând efort respirator ridicat).

 

Rezultatele din urma simulărilor au indicat că presiunile şi forţele aplicate la nivelul plămânilor ce au creat leziuni, ar putea fi generate şi de un efort respirator mare, pe care clinicienii îl văd frecvent la pacienții cu COVID-19.

 

Profesorul Bates susţine că pacienții care suferă de insuficiență respiratorie acută hipoxemică COVID-19 pot prezenta un risc semnificativ de leziuni pulmonare cauzate de eforturi respiratorii crescute.

 

Astfel de pacienţi trebuie atent monitorizaţi şi controlati pentru a putea preveni aceste leziuni. Este foarte important, în astfel de cazuri, de avut o atenţie sporită privind iniţierea unei terapii de oxigen, ventilaţie neinvazivă, sau ventilaţie mecanică.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 26-07-2021 | creare: 26-07-2021 | Vizite: 460
Bibliografie
High respiratory efforts in COVID-19 patients could result in self-inflicted lung injury, study shows, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210719110529.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 poate determina și afectare renală
  • Manifestări gastrointestinale în infecția COVID-19 (transmiterea virusului pe cale fecal-orală)
  • Fără simptome și testat COVID pozitiv - mai am motive de îngrijorare?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum