Activitatea fizică în izolare ajută la creșterea imunității

©

Autor:

Activitatea fizică în izolare ajută la creșterea imunității
Potrivit unui nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Bath, activitățile fizice zilnice pe perioada izolării datorită pandemiei COVID-19 joacă un rol important în dezvoltarea unui sistem imunitar sănătos. Lipsa accesului la sălile de sport nu ar trebui să ne determine să încetăm să facem sport.
Analiza a fost publicată în revista internațională Excercise Immunology Review.

Numeroase studii au cercetat pe parcursul ultimelor 4 decenii efectele exercițiilor fizice asupra sistemului imunitar, ajungându-se la concluzia că activitatea fizică moderată practicată în mod regulat întărește imunitatea.

Cât despre activitatea fizică intensă, unele păreri susțin că aceasta poate inhiba funcția sistemului imunitar, crescând riscul de infecție în orele, chiar și zilele de după antrenamentul intens. Totuși, conform unui studiu din 2018, teoria nu se bazează pe dovezi științifice, existând date limitate care să susțină acest lucru. Rezultatele acestui studiu au fost că activitatea fizică este benefică pentru funcția imună: pe termen scurt, exercițiile fizice pot ajuta sistemul imun să lupte împotriva agenților patogeni iar pe termen lung, încetinește apariția efectelor negative ale îmbătrânirii asupra sistemului imunitar, scăzând riscul de infectare.

Noul studiu a investigat modificările sistemului imunitar în relație cu activitatea fizică și posibilitatea ca atleții să facă mai frecvent infecții, în comparație cu restul populației. Rezultatele arată că riscul de infecție se corelează mai frecvent cu o alimentație necorespunzătoare, stres psihologic, un somn insuficient, călătoriile frecvente și cu expunerea la agenți patogeni la diverse adunări sociale, spre exemplu, maratoane. Prin urmare, riscul de infecție al atleților ar fi mai crescut mai degrabă datorită participării la asemenea maratoane, decât a faptului că exersează mai intens. Există dovezi științifice limitate care să coreleze în mod direct activitatea fizică de riscul de infecție virală.

La momentul actual, cea mai importantă măsură de prevenție a infecției cu noul coronavirus este reducerea contactului cu persoanele posibil infectate. Totuși, o altă măsură pe care nu trebuie să o subestimăm este activitatea fizică regulată, care ajută la buna funcționare a sistemului imunitar și astfel la reducerea riscului de infecție. Exercițiile fizice regulate de intensitate moderată includ mersul pe jos, alergatul sau mersul cu bicicletă, aproximativ 150 de minute pe săptămână. Ele trebuie efectuate conform ultimelor recomandări ale guvernului, respectând distanța socială. Activitatea fizică îndelungată și mai intensă nu este periculoasă, iar exercițiile de rezistență ajută la dezvoltarea musculaturii, care ajută la mobilitate. Dacă capacitatea fizică a unui individ este limitată de anumite patologii preexistente, acesta ar trebui totuși să facă mișcare în limita propriei toleranțe, deoarece chiar și o cantitate mică de sport este mai bună decât deloc.

Cercetătorii subliniază importanța menținerii unei igiene corespunzătoare în timpul și după sport, prin spălarea mâinilor de fiecare dată după ce terminăm exercițiile fizice. Mai mult, este esențială o cantitate suficientă de somn și păstrarea unei alimentații sănătoase.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-04-2020 | creare: 06-04-2020 | Vizite: 515
Bibliografie
Regular exercise benefits immunity -- even in isolation: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200331162314.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: