Speranța de viață mai mare ar putea să nu fie motivul pentru care femeile dezvoltă mai des boli neurodegenerative

©

Autor:

Speranța de viață mai mare ar putea să nu fie motivul pentru care femeile dezvoltă mai des boli neurodegenerative
Motivul pentru care creierul persoanelor de sex feminin este mai predispus la boala Alzheimer și la alte boli neurodegenerative a fost investigat în cadrul unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Tehnologică Nanyang și de la Universitatea Națională din Singapore. Studiul, efectuat pe modele de șoareci, prezintă dovezi că mutațiile bolii Alzheimer au ca rezultat o deteriorare mai mare a plasticității creierului la femelele de șoareci în comparație cu creierul prelevat de la șoareci masculi.
În studiul actual, cercetătorii au încercat să afle de ce femeile dezvoltă simptome legate de boală mai devreme în viață și de ce pierderea memoriei este adesea mai rapidă în populația feminină. În experimentele efectuate pe mostre de creier prelevate de la șoareci, echipa de cercetare a descoperit că, pe măsură ce femelele îmbătrânesc, acestea au experimentat o scădere mai rapidă a capacității lor de procesare a informațiilor în comparație cu șoarecii masculi, ceea ce a dus la o formare mai slabă a memoriei și o pierdere crescută a memoriei.

Creierul șoarecilor femele cu mutație genetică pentru boala Alzheimer a fost mai puțin flexibil sau „plastic” în adaptarea la noi informații și formarea de noi amintiri. Plasticitatea redusă a sinapselor creierului (conexiunile dintre celulele creierului sau neuroni) contribuie probabil la o afectare cognitivă mai mare și la creșterea vulnerabilității la boala Alzheimer la femei, spun oamenii de știință.

Boala Alzheimer este o tulburare neurodegenerativă progresivă care are ca rezultat pierderea neuronilor și a conexiunilor lor. Este cea mai frecventă cauză a demenței și se caracterizează prin declinul memoriei. Este bine-cunoscut faptul că boala afectează mai frecvent femeile. Multă vreme, oamenii de știință au crezut că această discrepanță se datorează faptului că femeile trăiesc în medie mai mult decât bărbații. Studiul actual oferă însă dovezi că timpul de procesare a informațiilor în sinapsele creierului feminin scade mult mai devreme în comparație cu sinapsele creierului masculin.

sursa: News Medical

Data actualizare: 22-02-2022 | creare: 22-02-2022 | Vizite: 480
Bibliografie
New insights into why women develop Alzheimer's symptoms earlier and exhibit faster memory decline, link: https://www.news-medical.net/news/20220216/New-insights-into-why-women-develop-Alzheimers-symptoms-earlier-and-exhibit-faster-memory-decline.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ribozomii, implicați în diferite patologii neurodegenerative, inclusiv în boala Parkinson
  • Rezultate promițătoare în căutarea unui tratament care să oprească degenerarea celulelor nervoase
  • Posibilă legătură între multiple boli neurodegenerative
  •