Siguranța și eficacitatea unui medicament pentru Alzheimer recent aprobat, puse sub semnul întrebării

Siguranța și eficacitatea unui medicament pentru Alzheimer recent aprobat, puse sub semnul întrebării

©

Autor:

Siguranța și eficacitatea unui medicament pentru Alzheimer recent aprobat, puse sub semnul întrebării
O investigaÈ›ie publicată în The BMJ ridică îngrijorări cu privire la siguranÈ›a È™i eficacitatea donanemab, un nou medicament pentru tratarea bolii Alzheimer, dezvoltat de Eli Lilly. JurnaliÈ™tii Jeanne Lenzer È™i Shannon Brownlee subliniază nu doar numărul de decese înregistrate în rândul pacienÈ›ilor care au luat donanemab, ci È™i legăturile financiare dintre membrii „independenÈ›i” ai comitetului consultativ FDA È™i companiile farmaceutice.
În ianuarie 2023, FDA a refuzat iniÈ›ial aprobarea donanemab, citând date lipsă È™i îngrijorări legate de siguranÈ›a pe termen lung, inclusiv o rată mai mare de întrerupere a tratamentului din cauza efectelor adverse, precum hemoragii È™i umflături cerebrale. DeÈ™i Eli Lilly a recunoscut trei decese în grupul de tratament, o companie externă angajată de Lilly a identificat încă două decese în rândul pacienÈ›ilor trataÈ›i È™i cinci în grupul placebo. ExperÈ›ii, precum Steven Goodman de la Universitatea Stanford, contestă fiabilitatea acestor date suplimentare din cauza lipsei detaliilor metodologice.

InvestigaÈ›ia relevă că È™apte din cei opt medici numiÈ›i de FDA pentru a revizui donanemab au primit plăți directe de la companii farmaceutice, inclusiv legături financiare cu Eli Lilly È™i Roche. Sumele primite de aceÈ™ti consilieri au inclus până la 62.000 de dolari pentru consultanță È™i prezentări È™i până la 10,5 milioane de dolari în burse de cercetare între 2017 È™i 2023.

În plus, autorii subliniază că, în timpul studiilor clinice, criteriul principal de evaluare a eficacității donanemab a fost schimbat de la scala acceptată pe scară largă „CDR-SB” la o scală proprie a companiei, „iADRS”. DeÈ™i rezultatele nu au arătat o diferență semnificativă clinic între pacienÈ›ii care au primit medicamentul È™i cei din grupul placebo, Lilly a promovat donanemab ca încetinind progresia bolii Alzheimer cu 22% sau chiar 35%, cifre pe care experÈ›ii le consideră înÈ™elătoare È™i bazate pe diferenÈ›e relative minore prezentate într-un mod care pare impresionant.

Această investigaÈ›ie ridică întrebări importante despre transparenÈ›a procesului de aprobare a medicamentelor È™i despre influenÈ›a potenÈ›ială a intereselor financiare asupra deciziilor de reglementare È™i comunicării rezultatelor clinice către public.

sursa: News Medical

Data actualizare: 27-09-2024 | creare: 27-09-2024 | Vizite: 166
Bibliografie
Concerns raised over safety and effectiveness of donanemab for Alzheimer’s treatment, link: https://www.news-medical.net/news/20240925/Concerns-raised-over-safety-and-effectiveness-of-donanemab-for-Alzheimere28099s-treatment.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ecografia cu ultrasunete focalizate, potenÈ›ial de tratare a bolii Alzheimer
  • Litiul ar putea opri progresia bolii Alzheimer
  • Terapia genetică în boala Alzheimer menÈ›ine capacitatea de învățare È™i memoria
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum