Insomnia la vârste înaintate predispune la declin cognitiv și alte tulburări cognitive 

©

Autor:

Insomnia la vârste înaintate predispune la declin cognitiv și alte tulburări cognitive 
Persoanele în vârstă care suferă de insomnie au un risc mai ridicat de a dezvolta tulburări cognitive pe termen lung, potrivit concluziilor unui studiu publicat în jurnalul Sleep. Studiul include date colectate pe o perioadă de trei ani de la peste 26.000 de adulți cu vârsta cuprinsă între 45 și 85 de ani. În rândul participanților care au raportat o tulburare de somn, șansele de a raporta o scădere subiectivă a memoriei au fost semnificativ mai mari.
Pentru studiu, cercetătorii au grupat participanții în trei categorii, în funcție de calitatea somnului auto-declarată a acestora. Astfel, participanții din prima categorie au fost cei care nu au raportat probleme de somn, în a doua categorie au fost încadrați cei cu unele simptome de insomnie, în timp ce în ultima categorie au fost incluși cei care au dezvoltat insomnie probabilă.

La finalul celor trei ani de urmărire, participanții din grupul al treilea, care au raportat o înrăutățire a calității somnului, au avut o probabilitate mai ridicată să raporteze un declin al memoriei sau să fie diagnosticați cu o tulburare cognitivă. În plus, aceiași participanți au avut un risc mai mare de a fi diagnosticați cu anxietate sau depresie.

Comparativ cu studiile anterioare, care au analizat calitatea somnului, studiul actual beneficiază de un set foarte mare de date și se concentrează exclusiv pe tulburările de somn. Insomnia, clasificată ca o tulburare psihologică în DSM (Manualul de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mintale), nu presupune doar dificultatea de a adormi, diagnosticul fiind pus în prezența mai multor simptome, care persistă pentru minimum trei nopți pe săptămână, pentru o perioadă de trei luni.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-09-2022 | creare: 08-09-2022 | Vizite: 313
Bibliografie
Insomnia increases the likelihood of memory decline in older adults, according to new research, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220906134013.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum