Consumul ridicat de emulgatori poate crește riscul de boli cardiovasculare

©

Autor:

Consumul ridicat de emulgatori poate crește riscul de boli cardiovasculare

Un studiu recent publicat în revista The BMJ sugerează că un aport ridicat de emulgatori, care fac parte din grupul de aditivi alimentari cunoscuți sub numele de "E-uri", este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare (CVD). Aceste constatări au implicații importante pentru sănătatea publică, având în vedere că emulgatorii sunt folosiți pe scară largă în alimentele ultra-procesate.

Context

Emulgatorii sunt adesea adăugați în alimentele procesate și ambalate, cum ar fi produsele de patiserie, înghețata, deserturile, ciocolata, pâinea, margarina și mesele gata preparate, pentru a îmbunătăți aspectul, gustul, textura și durata de valabilitate. Aceștia includ celuloze, mono- și digliceride ale acizilor grași, amidonuri modificate, lecitine, carrageenani, fosfați, gume și pectine.

Metodologie

Studiul se bazează pe datele a 95.442 adulți francezi (cu o vârstă medie de 43 de ani; 79% femei) fără antecedente de boli de inimă. Participanții au completat cel puțin trei (și până la 21) înregistrări dietetice online de 24 de ore în primii doi ani de urmărire. Fiecare aliment și băutură consumată a fost apoi comparată la nivel de marcă cu trei baze de date pentru a identifica prezența și doza oricărui aditiv alimentar.

Rezultate

  • Un aport mai mare de celuloze totale (E460-E468), celuloză (E460) și carboximetilceluloză (E466) a fost asociat cu riscuri mai mari de CVD și, în special, de boli coronariene.
  • Aporturi mai mari de monogliceride și digliceride ale acizilor grași (E471 și E472) au fost asociate cu riscuri mai mari pentru toate rezultatele studiate.

Limitări

Autorii recunosc câteva limitări ale studiului, inclusiv proporția mare de femei și nivelul mai înalt de educație al participanților, care ar putea limita generalizarea rezultatelor.

Concluzii

Rezultatele ar putea contribui la reevaluarea reglementărilor privind utilizarea aditivilor alimentari în industria alimentară pentru a proteja consumatorii. Autorii subliniază necesitatea replicării rezultatelor în alte studii la scară largă.


Data actualizare: 08-09-2023 | creare: 08-09-2023 | Vizite: 378
Bibliografie
Food additive emulsifiers and risk of cardiovascular disease in the NutriNet-Santé cohort: prospective cohort study
https://www.news-medical.net/news/20230907/High-intake-of-emulsifiers-may-increase-risk-of-cardiovascular-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: