Arhitectura somnului variază în funcție de anotimp

©

Autor:

Arhitectura somnului variază în funcție de anotimp

Un studiu publicat în Frontiers in Neuroscience (februarie 2023) arată că arhitectura somnului uman variază semnificativ de-a lungul anotimpurilor, în ciuda faptului că se credea că oamenii nu sunt influențați de această schimbare sezonieră.

Studiul a fost realizat pe pacienți monitorizați pentru probleme legate de somn și arată că oamenii experimentează un somn REM mai lung în iarnă decât în vară și mai puțin somn profund în toamnă.


Studiul a fost efectuat pe 292 de pacienți cu tulburări de somn ce au fost monitorizați printr-un polisomnografie, o explorare care măsoară durata și calitatea somnului, fără a folosi alarme sau alte dispozitive de trezire. Din acești pacienți, 188 au fost incluși în analiză, iar majoritatea diagnosticelor lor nu a prezentat o anumită tendință sezonieră, dar insomnia a fost mai frecventă diagnosticată spre sfârșitul anului.

Deși pacienții erau dintr-un mediu urban cu expunere scăzută la lumină naturală și poluare luminoasă ridicată, care ar trebui să afecteze orice sezon reglat de lumină, cercetătorii au descoperit diferențe subtile dar semnificative în funcție de anotimp.

Durata totală a somnului pare să fie cu aproximativ o oră mai lungă în iarnă decât în vară, însă această diferență nu a fost statistic semnificativă.


Somnul REM a fost cu 30 de minute mai lung în iarnă decât în vară. Somnul REM este direct legat de ceasul circadian, care este afectat de lumina schimbătoare. Deși cercetătorii au recunoscut că aceste rezultate trebuie validate într-o populație sănătoasă, schimbările sezoniere pot fi și mai mari într-o populație fără probleme de somn.

Chiar dacă majoritatea oamenilor nu au control asupra programului lor de trezire din cauza programelor de școală sau de lucru, societatea ar putea beneficia de adaptări care să permită oamenilor să răspundă mai eficient la schimbările sezoniere. Până atunci, mersul la culcare mai devreme în timpul iernii ar putea ajuta la adaptarea la sezonul rece.
Sezonul este o caracteristică omniprezentă a oricărui organism viu de pe planeta noastră, iar studiul arată că ar trebui să ajustăm obiceiurile de somn și programele de lucru pentru a ne adapta la nevoile de somn sezoniere.


Data actualizare: 17-02-2023 | creare: 17-02-2023 | Vizite: 272
Bibliografie
Seidler, A., et al. (2023)
Seasonality of Human Sleep: Polysomnographic Data of a Neuropsychiatric Sleep Clinic.
Frontiers in Neuroscience.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2023.1105233/full
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tiparele de activitate și ciclurile de somn influențează riscul de a dezvolta diverse boli
  • Esențialul despre somn - concluzii din studii și meta-analize
  •