Consumul de soia influențează pozitiv diabetul zaharat și bolile de inimă

Consumul de soia influențează pozitiv diabetul zaharat și bolile de inimă

©

Autor:

Consumul de soia influențează pozitiv diabetul zaharat și bolile de inimă

Un studiu publicat recent în jurnalul È™tiinÈ›ific Nutrients a concluzionat că un consum regulat de soia È™i produse din soia poate oferi protecÈ›ie față de diabetul de tip 2 È™i bolile cardiovasculare, două dintre cauzele majore ale decesului la nivel mondial. (1, 2)

Pentru a ajunge la aceste rezultate o echipă de cercetătorii din China a realizat o meta-analiză. Astfel, au fost studiate 45 de studii științifice din care 29 au avut rezultate valide. Dintre acestea nouă articole priveau efectele consumului de soia asupra diabetului zaharat și 20 cercetau efectele soia asupra bolilor cardiovasculare. Cele 29 de studii au totalizat 1,6 milioane de participanți. (3)

Proteinele din soia vs proteinele animale

Soia este o sursă bogată de proteine, cu 18% proteine. Mai mult, conÈ›ine lecitină, acizi graÈ™i polinesaturaÈ›i, isoflavoni È™i fibre. De asemenea, conÈ›ine toÈ›i aminoacizii esenÈ›iali prezenÈ›i în proteinele animale È™i zero colesterol.

De cealaltă parte, proteinele animale conțin și ele toți aminoacizii esențiali omului dar și colesterol și grăsimi, factori pentru bolile cronice.

Produsele de soia fermentate au, la rândul lor, rol antioxidant, efecte antiinflamatoare È™i oferă protecÈ›ie față de consumul ridicat de grăsimi. De asemenea, contribuie la prevenirea osteoporozei. TotuÈ™i pregătirea termică a soia poate distruge isoflavonoizii.

Cum rămâne cu legătura dintre consumul de soia È™i un risc mai mic de diabet È™i boli de inimă? Se pare că o concentraÈ›ie redusă a acizilor BCAA, conÈ›inutul ridicat de proteine, izoflavonii, grăsimile nesaturale, lecitina È™i stigmasterolul din soia sunt asociate unui risc mai mic de diabet È™i boli cardiovasculare.

Ce probleme poate pune consumul regulat de soia? Cu excepÈ›ia persoanelor care au alergie la soia, se pare că acest aliment este sigur cel puÈ›in pe termen scurt. Printre efectele secundare ale consumului de soia se află problemele digestive precum constipaÈ›ia sau diareea. Soia poate cauza probleme pentru persoanele care suferă de boli tiroidiene. Nu este indicată în sarcină deoarece soia conÈ›ine anumite substanÈ›e cu proprietăți asemănătoare estrogenului È™i pot face rău fătului. Nu se È™tie dacă este sigură în alăptare. (4)

sursa: News Medical
foto: nnattalli / Shutterstock


Data actualizare: 16-03-2023 | creare: 16-03-2023 | Vizite: 957
Bibliografie
1. How does soy consumption affect the risk of type 2 diabetes and cardiovascular diseases?, link: https://www.news-medical.net/news/20230315/How-does-soy-consumption-affect-the-risk-of-type-2-diabetes-and-cardiovascular-diseases.aspx
2. The top 10 causes of death, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death
3. Soy Consumption and the Risk of Type 2 Diabetes and Cardiovascular Diseases: A Systematic Review and Meta-Analysis, link: https://www.mdpi.com/2072-6643/15/6/1358
4. Soy, link: https://www.nccih.nih.gov/health/soy
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de alimente din soia a fost asociat cu reducerea riscului de cancer
  • Izoflavonele din soia îmbunătățesc aptitudinile cognitive ale È™colarilor
  • Equolul: un metabolit al microbiomului intestinal cu potenÈ›iale efecte antitumorale
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum