Consumul de curry îmbunătățește funcția endotelială postprandial, fiind benefic pentru sănătatea sistemului cardiovascular
Autor: Redacția ROmedic
Un studiu publicat în 2014 în Nutrition Journal a arătat că un condiment folosit frecvent în bucătăria indiană, dar nu numai – curry - ar putea avea efecte pozitive asupra funcției endoteliale la scurt timp după consum.
Studiul, realizat de o echipă de cercetători din Japonia, a constat în compararea a două grupuri de participanți (bărbați fără probleme de sănătate), dintre care unul consumase un fel de mâncare la care se adăugase curry. Cu o oră înainte și după consum, au fost măsurați anumiți parametri, printre care și vasodilatația mediată de flux. Comparând rezultatele celor două grupuri, s-a observat că în grupul de control (cel care nu consumase curry) vasodilatația mediată de flux a scăzut, în timp ce în grupul care a consumat curry, aceasta a crescut.
Hiperglicemia postprandială este un factor care contribuie la dezvoltarea aterosclerozei și un factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare. Mecanismul prin care hiperglicemia ar induce tulburări la nivelul funcționării vasculare nu este deplin cunoscut, însă se consideră că stresul oxidativ ar fi implicat în proces.
Curry conține numeroase alte condimente (turmericul sau curcumina de exemplu), bogate în antioxidanți, ceea ce după părerea cercetătorilor, ar explica de ce vasodilatația mediată de flux crește după consumul de curry, iar rata bătăilor inimii se îmbunătățește.
Studii viitoare sunt necesare pentru a valida efectul benefic pe care curry îl poate avea asupra sănătății cardiovasculare, având în vedere lotul mic pe care s-a desfășurat studiul de față (14 participanți).
Sursa: Nutrition Journal
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Noi descoperiri leagă sfingolipidele de bolile cardiovasculare și ateroscleroză
- Sincronie atrioventriculară furnizată de un pacemaker wireless cu două camere
- Un studiu a asociat stresul la vârsta adolescentă cu riscul cardiometabolic la maturitate
- Descoperire în domeniul microbiomului intestinal deschide calea pentru noi tratamente pentru insuficiența cardiacă
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni