Noi perspective asupra modului în care colesterolul „rău” acționează în organism

©

Autor:

Noi perspective asupra modului în care colesterolul „rău” acționează în organism

Cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate (NIH) au realizat o descoperire semnificativă în înțelegerea modului în care colesterolul „rău”, cunoscut sub numele de lipoproteine cu densitate joasă (LDL-C), se acumulează în organism. Studiul, publicat în revista Nature, arată pentru prima dată cum proteina structurală principală a LDL interacționează cu receptorul său (LDLR), un proces esențial pentru eliminarea LDL din sânge. De asemenea, cercetarea evidențiază ce se întâmplă atunci când acest proces este perturbat.

Aceste descoperiri avansează înțelegerea modului în care LDL contribuie la bolile cardiovasculare și ar putea deschide calea pentru personalizarea tratamentelor de reducere a LDL, precum statinele, pentru a le face mai eficiente.

Importanța LDL în bolile cardiovasculare

LDL este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare, care reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Potrivit Dr. Alan Remaley, coautor al studiului și șef al Laboratorului de Metabolism al Lipoproteinelor la Institutul Național de Inimă, Plămâni și Sânge al NIH, „LDL este unul dintre principalii factori care cauzează bolile cardiovasculare. Înțelegerea detaliată a acestuia este esențială pentru dezvoltarea unor tratamente mai eficiente.”

Procesul de eliminare a LDL începe atunci când acesta se leagă de receptorul său, LDLR. Totuși, mutațiile genetice pot perturba acest proces, ducând la acumularea de LDL în sânge și formarea plăcii aterosclerotice în artere, precursor pentru bolile cardiovasculare.

Tehnologie de vârf pentru vizualizarea LDL

Folosind tehnologia avansată de microscopie crio-electronică (cryo-EM), cercetătorii au reușit să vizualizeze structura completă a proteinei LDL atunci când aceasta se leagă de LDLR. Acest proces a fost completat de software-ul bazat pe inteligență artificială pentru predicția proteinelor, ceea ce a permis modelarea structurii și localizarea mutațiilor genetice asociate cu creșterea LDL.

Aceste mutații sunt asociate cu o afecțiune ereditară numită hipercolesterolemie familială (FH), caracterizată prin niveluri extrem de ridicate de LDL și risc crescut de infarct miocardic la vârste tinere. Cercetătorii au descoperit că mutațiile asociate cu FH tind să se grupeze în anumite regiuni ale LDL, ceea ce le permite o mai bună înțelegere a disfuncționalităților moleculare.

Implicații pentru tratamentele personalizate

Descoperirile deschid noi posibilități pentru dezvoltarea de terapii țintite care să corecteze interacțiunile disfuncționale cauzate de mutații. De asemenea, studiul oferă perspective valoroase pentru pacienții care nu prezintă mutații genetice, dar care au colesterol ridicat și urmează tratamente cu statine. Prin identificarea punctelor precise de legare între LDL și LDLR, ar putea fi dezvoltate noi medicamente pentru reducerea nivelului de LDL din sânge.

Concluzii și perspective

Această descoperire reprezintă un pas important în înțelegerea complexității LDL și a rolului său în bolile cardiovasculare. Vizualizarea detaliată a interacțiunilor dintre LDL și LDLR oferă cercetătorilor un instrument esențial pentru dezvoltarea unor tratamente personalizate, mai eficiente și mai sigure.

Studiul subliniază necesitatea continuării cercetărilor pentru a transforma aceste descoperiri în intervenții clinice, cu scopul de a reduce povara bolilor cardiovasculare la nivel global.


Data actualizare: 13-12-2024 | creare: 13-12-2024 | Vizite: 77
Bibliografie
Structure of Apolipoprotein B100 bound to low-density lipoprotein receptor.
Nature, 2024
DOI: 10.1038/s41586-024-08223-0

Image by pch.vector on Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Privarea de somn ar putea duce la scăderea colesterolului bun
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Colesterolul din ouă nu crește riscul de demență sau Alzheimer
  •