Consumul de carne, asociat cu o creștere a riscului de apariție a bolilor cardiovasculare

©

Autor:

Consumul de carne, asociat cu o creștere a riscului de apariție a bolilor cardiovasculare
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Adelaine oferă noi perspective referitoare la influența consumului de carne, atât roșie, cât și albă, asupra incidenței afecțiunilor cardiovasculare, sugerând o creștere a acesteia, în special în țările dezvoltate. Conform oamenilor de știință, înțelegerea factorilor de risc cardiovasculari și a potențialelor opțiuni terapeutice ale afecțiunilor cardiace reprezintă o arie vastă din activitatea științifică actuală din domeniul medical, întrucât acestea reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de deces la nivel mondial.

Studiul curent a inclus date demografice, sanitare și economice din 217 țări, precum și date din The Food and Agriculture Organization Corporate Statistical Database referitoare la consumul de carne pe cap de locuitor în 2017, aceasta fiind atât albă, cât și roșie. În final, lucrarea a analizat impactul cărnii de vită, porc, pui, capră, gâscă, rață, curcan, iepure, cal și oaie asupra sănătății cardiovasculare.

Rezultatele studiului au certificat o asociere puternică între consumul de carne și riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, cu atât mai semnificativă cu cât există mai mulți factori de risc generali cu care se însoțește, precum obezitatea, un statut socioeconomic scăzut și urbanizarea. Cu toate acestea, corelația dintre cele două a înregistrat caracteristici specifice fiecărui grup populațional în parte, în funcție de țara din care participanții proveneau.

Autorii evidențiază că, în ciuda acestora variații minore, una dintre concluziile studiului a fost reprezentat de faptul că persoanele din țările dezvoltare prezintă un risc mai crescut de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare decât cei ce trăiesc în țări mai defavorizate, cel puțin din prisma impactului pe care consumul de carne îl are asupra incidenței acestor boli. Fundamentul acestei constatări este constituit de rezultatele unor studii anterioare, conform cărora populația din aceste țări consumă în cantități mai mari carne roșie, precum și cantități mai mari de zahăr și gluten.

În același timp, oamenii din aceste țări consumă din ce în ce mai puține legume și fructe, astfel că dieta lor poate fi considerată ca fiind nesănătoasă, știut fiind faptul că o astfel de dietă are repercusiuni asupra sănătății cardiovasculare, fiind unul dintre factorii de risc ai afecțiunilor cardiace asociați stilului de viață. În consecință, autorii consideră că acest aliment este cel mai important factor predictiv al riscului de apariție a acestor afecțiuni.

Data actualizare: 23-06-2023 | creare: 23-06-2023 | Vizite: 285
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Asocierea dintre carnea gătită la grătar cu foc deschis și hipertensiunea arterială
  • Diferenţele dintre carnea de porc, vită şi pui - avantaje şi dezavantaje
  • Antioxidanți eficienți în ameliorarea oboselii și prevenirea demenței, găsiți în cantități crescute în diferite tipuri de carne
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum