Consumul de carne, asociat cu o creștere a riscului de apariție a bolilor cardiovasculare

Studiul curent a inclus date demografice, sanitare și economice din 217 țări, precum și date din The Food and Agriculture Organization Corporate Statistical Database referitoare la consumul de carne pe cap de locuitor în 2017, aceasta fiind atât albă, cât și roșie. În final, lucrarea a analizat impactul cărnii de vită, porc, pui, capră, gâscă, rață, curcan, iepure, cal și oaie asupra sănătății cardiovasculare.
Rezultatele studiului au certificat o asociere puternică între consumul de carne și riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, cu atât mai semnificativă cu cât există mai mulți factori de risc generali cu care se însoțește, precum obezitatea, un statut socioeconomic scăzut și urbanizarea. Cu toate acestea, corelația dintre cele două a înregistrat caracteristici specifice fiecărui grup populațional în parte, în funcție de țara din care participanții proveneau.
Autorii evidențiază că, în ciuda acestora variații minore, una dintre concluziile studiului a fost reprezentat de faptul că persoanele din țările dezvoltare prezintă un risc mai crescut de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare decât cei ce trăiesc în țări mai defavorizate, cel puțin din prisma impactului pe care consumul de carne îl are asupra incidenței acestor boli. Fundamentul acestei constatări este constituit de rezultatele unor studii anterioare, conform cărora populația din aceste țări consumă în cantități mai mari carne roșie, precum și cantități mai mari de zahăr și gluten.
În același timp, oamenii din aceste țări consumă din ce în ce mai puține legume și fructe, astfel că dieta lor poate fi considerată ca fiind nesănătoasă, știut fiind faptul că o astfel de dietă are repercusiuni asupra sănătății cardiovasculare, fiind unul dintre factorii de risc ai afecțiunilor cardiace asociați stilului de viață. În consecință, autorii consideră că acest aliment este cel mai important factor predictiv al riscului de apariție a acestor afecțiuni.
Data actualizare: 23-06-2023 | creare: 23-06-2023 | Vizite: 343
Bibliografie
https://www.news-medical.net/news/20230620/Eating-red-and-white-meat-increases-risk-of-cardiovascular-disease.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Oxitocina, considerat „hormonul iubirii”, posedă proprietăți de vindecare a inimii
- Terapia diuretică ghidată de natriureză îmbunătățește decongestionarea în insuficiența cardiacă acută
- Pietrele la fiere pot crește cu o cincime riscul apariției bolilor de inimă
- Număr mai mare al atacurilor de cord în zonele din apropierea restaurantelor de tip fast-food
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum