Pietrele la fiere pot crește cu o cincime riscul apariției bolilor de inimă

©

Autor:

Pietrele la fiere pot crește cu o cincime riscul apariției bolilor de inimă
Potrivit unui nou studiu publicat în revista Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology aparținând Asociației Americane a Inimii, un istoric de litiază biliară poate crește riscul afecțiunilor coronare.

Litiaza biliară sau pietrele la fiere reprezintă una dintre cele mai întâlnite și mai costisitoare afecțiuni gastrointestinale din Statele Unite. Calculii biliari și bolile arterelor coronare au factori de risc similari, printre care diabetul, obezitatea, colesterolul ridicat, hipertensiunea și dieta deficitară.

Într-o meta-analiză a șapte studii cu un total de 842.553 de participanți și 51.123 de cazuri de boli coronare, cercetătorii au analizat relația între istoricul de litiază biliară și apariția unei boli coronare. Rezultatele studiului a corelat istoricul de calculi biliari cu un risc mai mare cu 23% de a dezvolta o boală a arterelor coronare.

„Rezultatele studiului nostru sugerează faptul că pacienții care au avut pietre la fiere ar trebui să fie monitorizați în vederea factorilor de risc pentru boli de inimă. Prevenirea calculilor biliari ar putea fi benefică și pentru sănătatea inimii”, afirmă Prof. Dr. Lu Qi, principal autor al studiului.

Într-o analiză separată a 269.142 de participanți la trei studii diferite, cercetătorii au descoperit că incidența bolilor coronare a fost mai mare împreună cu litiaza biliară, din cauza factorilor de risc comuni. În plus, riscul mai mare a fost întâlnit atât la bărbați, cât și la femei. Interesant este faptul că, în cele trei studii, participanții cu istoric de calculi biliari aveau o sănătate în general bună - nu erau obezi, diabetici sau hipertensivi, totuși aveau un risc mai mare decât participanții care aveau una sau mai multe dintre aceste afecțiuni.

Deocamdată nu se cunoaște motivul asocierii acestor două boli, însă ar putea fi bazată pe secreția biliară acidă, care a fost legată de factorii de risc cardiovascular. În plus, flora intestinală (abundența și metabolismul florei sunt anormale la pacienții cu litiază biliară) a fost legată de bolile cardiovasculare.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 23-08-2016 | creare: 23-08-2016 | Vizite: 3530
Bibliografie
1. Gallstones raise the risk of heart disease by a fifth, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/312405.php
2. Gallstone disease may increase heart disease risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/08/160818165911.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Turele de noapte, factor de risc pentru bolile coronariene
  • Infecțiile dentare latente pot crește riscul de boli cardiovasculare
  • Grăsimea abdominală este responsabilă de apariția diabetului tip 2 și a bolilor de inimă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum