Oxitocina, considerat „hormonul iubirii”, posedă proprietăți de vindecare a inimii
Autor: Teodorescu Mihai
Un studiu condus de cercetătorul Aitor Aguirre, profesor asistent de Inginerie Biomedicală la Universitatea de Stat din Michigan, evidențiază potențialul oxitocinei, o neuropeptidă implicată în legăturile sociale, stocată de hipotalamus, de a exercita control asupra regenerării inimii. Studiul, efectuat pe culturi de pește zebra și celule umane, a arătat că oxitocina sporește capacitatea celulelor epicardice de a se transforma în celulele stem epicardice (celule care au capacitatea de a regenera inima) și de a se reproduce.
Modul în care inima umană se formează și răspunde la răni constituie o temă de interes, extrem de actuală, care a atras interesul cercetătorilor. La momentul actual există multiple studii privind regenerarea inimii la oameni, asta deși nu există dovezi ale capacității inimii umane de a se regenera. Există, însă, animale studiate de către om care au capacitatea de a-și regenera propria inimă, ceea ce sugerează că omul ar putea avea capacitatea latentă de regenerare a inimii.
Ipoteza conform căreia inima umană s-ar putea regenera este susținută și de activitatea observată la nivel celular în urma apariției unor răni la nivelul cordului. „La rănire, inima umană mobilizează celulele stem pentru a se repara. Cu toate acestea, munca acestor celule nu este suficientă, deoarece numărul lor este unul redus. Încercăm să găsim modalități de a stimula aceste celule stem”, explică Aguirre.
În căutarea unor neurohormoni care ar putea exercita controlul asupra regenerării inimii, Aguirre a descoperit că oxitocina are efecte foarte puternice. Testele de screening au arătat că oxitocina a sporit capacitatea celulelor epicardice de a se transforma în celule stem epicardice și de a prolifera. Ulterior, experimentele efectuate pe peștele zebră (un tip de animal care își poate regenera inima) au arătat că efectele oxitocinei s-au conservat, eliminarea oxitocinei limitând capacitatea peștilor de regenerare.
Descoperirile indică faptul că oxitocina sau un medicament care îi imită efectele, ar putea avea efecte pozitive la pacienții care au suferit un infarct miocardic, deoarece ar putea regenera părți ale mușchiului afectat.
Următorul pas pentru proiectul actual de cercetare, potrivit lui Aguirre, va fi un studiu preclinic efectuat pe modele animale relevante, scopul fiind acela de a determina siguranța și eficacitatea abordării. „În eventualitatea în care rezultatele vor fi unele pozitive, mi-aș imagina studii clinice în viitorul apropiat pentru a dezvolta un medicament bazat pe această abordare”, concluzionează cercetătorul.
sursa: News Medical
foto: designium/Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni