Consumul de cafea este influențat genetic
Autor: Costin Oana
Dacă studii anterioare au sugerat că obiceiurile privind consumul de cafea sunt influențate genetic, o echipă de cercetători olandezi a identificat o nouă genă implicată în limitarea aportului de cafea.
Conform acestora, persoanele care prezintă variații ale genei PDSS2 au tendința de a bea mai puțină cafea. Această genă reduce capacitatea celulelor de a metaboliza cafeaua, ceea ce duce la o durată mai mare de menținere a cofeinei în organism și totodată o mai mică nevoie de cafea pentru obținerea efectelor ei la persoanele cu această modificare genetică.
Cercetătorii au analizat informațiile genetice a 370 de persoane dintr-un sat din sudul Italiei și 843 de persoane din șase sate din nord-estul Italiei, fiecare participant fiind solicitat să răspundă la un chestionar privind numărul de cești de cafea consumate zilnic. S-a observat că persoanele care prezentau variații ale genei PDSS2 aveau tendința de a consuma mai puțină cafea (în medie cu o ceașcă mai puțin) decât cele fără această variație.
Studiul a fost replicat și pe populația olandeză (1731 de persoane), cu rezultate similare. Însă impactul variației genetice a fost mai mic, o explicație putând fi stilul diferit de a consuma cafea în cele două țări (cești mici de espresso în Italia, căni mai mari de cafea în Olanda).
Rezultatele sunt în acord cu studiile anterioare, iar autorii consideră că sunt necesare noi cercetări pentru a investiga legătura biologică dintre gena PDSS2 și consumul de cafea.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Buna Dimineata va invit la o cafea
- Anxiolitice si cafea?
- Ma simt rau in special cand beau cafea si dimineata
- Durere baza sternului dupa consumul de cafea
- Cafea la filtru si la ibric.. care e mai sanatoasa?
- Crize de spasmofilie?!
- Cafeaua in locul tigarilor
- Diabet, tigari, cafea... infectie masea
- Dependenta grava de cafea si 3 in 1