Consumul a maximum trei cești de cafea pe zi poate reduce riscul accidentului vascular cerebral

Consumul a maximum trei cești de cafea pe zi poate reduce riscul accidentului vascular cerebral

©

Autor:

Consumul a maximum trei cești de cafea pe zi poate reduce riscul accidentului vascular cerebral
Consumul uÈ™or până la moderat de cafea, între una È™i trei ceÈ™ti pe zi, este asociat cu un risc mai mic de accident vascular cerebral È™i boli de inimă fatale, potrivit noilor cercetări prezentate la Congresul Societății Europene de Cardiologie. Rezultatele cercetărilor sugerează că un consum regulat de cafea este sigur, întrucât chiar È™i aportul zilnic ridicat nu a fost asociat cu rezultate cardiovasculare negative.
Deși cafeaua este printre cele mai consumate băuturi din lume, se știe puțin despre impactul pe termen lung al consumului regulat asupra sănătății cardiovasculare. Studiul actual, bazat pe datele colectate de la peste 450.000 de persoane, a investigat asocierea dintre consumul obișnuit de cafea și atacul cardiac incident, accident vascular cerebral și deces.

„Din câte È™tim, acesta este cel mai mare studiu care evaluează sistematic efectele cardiovasculare ale consumului regulat de cafea într-o populaÈ›ie fără boli de inimă diagnosticate”, a declarat autorul studiului, Dr. Judit Simon, de la Universitatea Semmelweis din Budapesta, Ungaria.

ParticipanÈ›ii la studiu au fost împărÈ›iÈ›i în trei grupuri în funcÈ›ie de consumul obiÈ™nuit de cafea. Au existat trei grupuri:
  • fără consum (nu a consumat cafea în mod regulat - 22,1% dintre participanÈ›i),
  • consum uÈ™or până la moderat (0,5 până la 3 căni pe zi, 58,4%) È™i
  • consum ridicat (mai mult de 3 cupe / zi, 19,5%).

Cercetătorii au estimat asocierea consumului zilnic de cafea cu rezultatele incidentelor cardiovasculare È™i a decesului pe o perioadă mediană de urmărire de 11 ani, utilizând modele multivariabile. Analizele au fost ajustate pentru factorii care ar putea influenÈ›a rezultatele.

În comparaÈ›ie cu cei din primul grup de studiu, care nu au consumat regulat cafea, cei care au consumul uÈ™or până la moderat au avut un risc cu 12% mai mic de deces din toate cauzele. Pentru a examina potenÈ›ialele mecanisme care stau la bază, cercetătorii au analizat asocierea dintre aportul zilnic de cafea È™i structura È™i funcÈ›ia inimii.

„Analiza imagistică a indicat faptul că, în comparaÈ›ie cu participanÈ›ii care nu beau cafea în mod regulat, consumatorii zilnici aveau inimi de dimensiuni mai sănătoase È™i care funcÈ›ionau mai bine. Acest lucru a fost consecvent cu inversarea efectelor dăunătoare ale îmbătrânirii asupra inimii.”, a concluzionat Simon.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-09-2021 | creare: 02-09-2021 | Vizite: 488
Bibliografie
Light-to-moderate coffee drinking associated with health benefits, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210830075619.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cafeaua: riscuri versus beneficii (meta-analiză)
  • Consumul de cafea este influenÈ›at genetic
  • Două ceÈ™ti de cafea pe zi ar putea reduce riscul de cancer hepatic cu o treime
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum