Persoanele din două grupuri indigene amazoniene prezintă rate de demență de zece ori mai mici decât cele din populația generală
Autor: Domșa Dariana
Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California de Sud dezvăluie că două grupuri de persoane indigene din regiunea amazoniană boliviană au printre cele mai scăzute rate de demență din lume. Rezultatele studiului arată că, printre persoanele în vârstă din grupurile Tsimane și Moseten, doar aproximativ 1% suferă de demență. În schimb, 11% dintre persoanele de minimum 65 de ani care trăiesc în Statele Unite au demență, potrivit Asociației Alzheimer.
Studiul actual, publicat în Alzheimer‘s & Dementia, jurnalul oficial al Asociației Alzheimer, a analizat, folosind evaluări cognitive și neurologice, împreună cu scanări CT, riscul de demență și afectare cognitivă în rândul persoanelor în vârstă din două grupuri de indigeni din regiunea amazoniană boliviană.
Cercetătorii au identificat doar șase cazuri de demență la cei peste 600 de indivizi incluși în studiu. În ceea ce privește afectarea cognitivă ușoară, o condiție ce precede boala Alzheimer, rata unui diagnostic pozitiv a fost de 10% în rândul celor din grupul Moseten și 8% în grupul Tsimane.
Rezultatele studiului au fost comparate cu cele ale unei revizuiri sistematice anterioare, care a inclus populații indigene din mai multe state de pe glob. Analiza anterioară a constatat că prevalența demenței variază de la 0,5% la 20% în rândul adulților în vârstă indigeni. Diferențele semnificative dintre populațiile de indigeni pot fi datorate unui contact mai redus sau mai crescut cu persoanele care nu sunt indigene.
sursa: Science Daily
foto: Michael Gurven, UC Santa Barbara
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Noua terapie cu ARN oferă speranță pentru sănătatea mintală
- Tehnica neurologică ce îmbunătățește performanțele cognitive
- Ceața mentală și oboseala aferente COVID-ului de lungă durată pot afecta viața de zi cu zi
- Mecanismul de protecție al creierului, perturbat de genele de risc asociate cu boala Alzheimer
- Ameteli si coordonare psihomotorie slaba!va rog mult de tot un sfat
- Nu ne cunoaste, o striga doar pe mama ei moarta, nu mai mananca, nu mai bea nici apa...
- Cum sustinem apropiatii diagnosticati cu schizofrenie
- Dementa poate apărea la vârsta de 30 ani?
- Medicamentele pentru Alzheimer si Dementa senila incetinesc agravarea bolii?
- Probleme de sanatate
- Depistare dementa RMN
- Dementa mixta