Compusul psihoactiv din marijuana ar putea altera circuitele cerebrale la adolescenți

©

Autor:

Compusul psihoactiv din marijuana ar putea altera circuitele cerebrale la adolescenți
Într-un studiu efectuat pe șoareci, cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine au investigat impactul tetrahidrocanabinolului (THC), principalul compus psihotrop din marijuana, asupra creierelor adolescenților. Studiul, publicat în Nature Communications, a identificat modificări ale structurii microgliei, un tip specializat de celule imune cerebrale, care ar putea agrava o predispoziție genetică la schizofrenie. Aceste descoperiri se adaugă unei baze de dovezi în creștere care sugerează riscuri pentru dezvoltarea cerebrală la adolescenții care consumă produse pe bază de marijuana.
Microglia joacă un rol esențial în dezvoltarea sănătoasă a creierului, fiind implicate direct în comunicarea de la neuron la neuron, răspunsul imun și dezvoltarea cerebrului. În adolescență, aceste celule sunt cruciale pentru maturarea cerebrală legată de funcția socială și cognitivă, participând la eliminarea sinapselor redundante și la secreția de neurotransmițători. Cercetătorii de la Johns Hopkins suspectau că modificările structurale care interferează cu microglia ar putea altera sistemele de conectare și mesagerie ale creierului în dezvoltare la adolescenți.

Pentru a verifica această ipoteză, echipa de cercetare a folosit șoareci modificați genetic pentru a imita un risc genetic pentru tulburări psihiatrice la oameni, precum și șoareci normali pentru comparație. Toți șoarecii au fost tratați fie cu injecții zilnice de THC, fie cu soluție salină inofensivă. După 30 de zile de tratament și trei săptămâni de repaus, șoarecii au fost supuși unor teste comportamentale, iar microglia lor a fost analizată folosind colorare fluorescentă.

Rezultatele au arătat că șoarecii expuși la THC aveau o rată crescută de apoptoză (moartea programată a celulelor) a microgliei. Reducerea numărului de celule microgliale a fost cu 33% mai mare la șoarecii cu mutația genetică și expuși la THC, comparativ cu șoarecii normali. Această reducere era în mod particular prezentă în cortexul prefrontal, o regiune cerebrală responsabilă pentru funcții cognitive și sociale complexe.

Deoarece microglia are un rol în maturarea neuronală, o reducere a celulelor sănătoase ar putea duce la creșterea semnalizării și comunicării anormale între celule, explică cercetătorii. De fapt, șoarecii modificați genetic și expuși la THC au înregistrat un scor cu 40% mai mic în teste de memorie socială comparativ cu animalele tratate cu soluție salină.

Deși rezultatele obținute din șoareci nu pot fi aplicate direct la oameni, aceste descoperiri oferă indicii importante despre impactul potențial al THC asupra creierului adolescent. Studiul subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare și a unei abordări precaute în ceea ce privește consumul de marijuana în rândul adolescenților. Următorul pas al cercetării vizează înțelegerea detaliată a modului în care anomaliile microgliei afectează funcția neuronală la nivel molecular, cu scopul de a explora cum expunerea la marijuana contribuie la schizofrenie și alte tulburări psihiatrice.

sursa: News Medical

Data actualizare: 27-10-2023 | creare: 27-10-2023 | Vizite: 316
Bibliografie
Marijuana's psychoactive compound may alter brain wiring in adolescents, link: https://www.news-medical.net/news/20231025/Marijuanas-psychoactive-compound-may-alter-brain-wiring-in-adolescents.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să reduci riscurile asociate consumului de cannabis - recomandări științifice
  • Consumul de marijuana la adolescenți și vulnerabilitatea la psihoză
  • Utilizările medicale ale marijuanei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum