Stimularea cerebrală poate îmbunătăți tulburările asociate înaintării în vârstă în învățarea unor noi abilități motorii

©

Autor:

Stimularea cerebrală poate îmbunătăți tulburările asociate înaintării în vârstă în învățarea unor noi abilități motorii
Un nou studiu al cercetătorilor de la Institutul Tehnologic din Lausanne arată că stimularea cerebrală transcraniană poate îmbunătăți capacitatea de învățare a unor noi abilități a persoanelor în vârstă, combătând astfel tulburările fiziologice apărute în decursul înaintării în vârstă. Conform oamenilor de știință, majoritatea studiilor ce au tratat acest subiect au fost axate pe adulții tineri, numărul celor care s-au axat pe persoanele în vârstă fiind insuficient pentru ca acest fenomen să fie pe deplin descris.
Friedhelm Hummel, profesor la Catedra de Neuroinginerie din cadrul universității elvețiene și autor principal al studiului, afirmă că învățarea de noi abilități este esențială pentru adaptarea continuă în viața de zi cu zi, astfel că îmbunătățirea perpetuă a funcțiilor care sunt afectate odată cu înaintarea în vârstă este necesară pentru a menține o calitate a vieții superioară. Studiul a fost realizat prin intermediul unei metode ce poartă denumirea de „sarcina de atingere cu degetele”, implicând tastarea unei secvențe de numere de către participanți cât mai rapid și cât mai precis posibil. Autorul explică faptul că sarcina a fost aleasă deoarece aceasta presupune o dexteritate ridicată, descriind-o astfel drept asemănătoare cântatului la pian sau tastării la calculator, dar și datorită posibilității de îmbunătățire a aptitudinii pe măsură ce persoanele care au participat repetau activitatea în încercarea de a o finaliza mai repede și cu o acuratețe mai mare.

De asemenea, Pablo Maceira-Elvira, doctorand la universitatea elvețiană, menționează că exercițiul antrenează anumite regiuni corticale în vederea optimizării execuției mecanice a sarcinilor pe care oamenii le realizează, secvențele motorii respective înregistrând deficiențe majore la persoanele în vârstă. Acesta explică faptul că participanții tineri au demonstrat o concentrare inițială asupra preciziei cu care tastau în cadrul testelor, ulterior exersând obținerea unei viteze mai crescute. În schimb, persoanele în vârstă au necesitat un timp de exersare mai mare, întrucât îmbunătățirea preciziei actului experimental a fost realizată în mod treptat, pe toată durata studiului. Acuratețea și viteza acestora au înregistrat o îmbunătățire marcată, însă, după stimularea cerebrală, aceștia fiind cu 50% mai eficienți încă din prima sesiune de antrenament ulterioară. Autorul concluzionează menționând că tehnica de stimulare folosită în cadrul studiului nu este invazivă, ceea ce îi conferă o versatilitate crescută în cadrul tratamentelor cognitive.

sursa: News Medical
foto: EPFL

Data actualizare: 27-07-2022 | creare: 27-07-2022 | Vizite: 326
Bibliografie
Brain stimulation can improve the age-related impairment in learning new motor skills, link: https://www.news-medical.net/news/20220720/Brain-stimulation-can-improve-the-age-related-impairment-in-learning-new-motor-skills.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stimularea profundă a creierului, o potențială terapie pentru depresia rezistentă la tratament
  • Stimularea profundă a creierului, un potențial tratament al tulburării obsesiv-compulsive
  • Stimularea cerebrală profundă îmbunătățește memoria și stimulează formarea de noi neuroni la șoarecii cu sindrom Rett
  •