Aportul ridicat de acizi grași Omega-3 îmbunătățește atenția selectivă a adolescenților
©
Autor: Teodorescu Mihai
Un studiu care și-a propus să determine efectele acidului docosahexaenoic (DHA) și ale acidului alfa-linolenic (ALA) asupra performanțelor de atenție a evidențiat o asociere pozitivă între DHA și capacitatea de atenție selectivă și susținută la adolescenți, simultan cu o impulsivitate redusă, în cazul acidului alfa-linolenic. Rezultatele confirmă importanța unei diete cu un aport suficient de mare de DHA și ALA, doi acizi grași polinesaturați Omega-3 esențiali pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului.
Studiul a inclus peste 330 de adolescenți, recrutați din unități de învățământ din Barcelona. Participanții la studiu au fost supuși unor teste computerizate, cu ajutorul cărora le-au fost măsurați timpii de reacție, scopul fiind acela de a determina capacitatea de atenție selectivă și susținută, impulsivitatea și capacitatea de inhibiție în fața stimulilor care distrag atenția. De asemenea, participanții au completat chestionare alimentare și au donat sânge, utilizat pentru măsurarea nivelurilor de DHA și ALA.
Rezultatele au arătat că un nivel mai mare de DHA se asociază cu o atenție susținută și mai puternică, în timp ce nivelul ridicat al acidului alfa-linolenic cu o impulsivitate mai scăzută. „Rolul acidului alfa-linolenic în controlul atenției rămâne în continuare neclar, însă descoperirile actuale pot fi extrem de relevante din punct de vedere clinic, deoarece impulsivitatea reprezintă o caracteristică a mai multor afecțiuni psihiatrice, inclusiv ADHD”, concluzionează primul autor al studiului, cercetătorul Ariadna Pinar-Martí.
Studiul actual, coordonat de ISGlobal, confirmă importanța unei diete care să furnizeze o cantitate suficientă de acizi grași polinesaturați Omega-3, în special în timpul adolescenței, o perioadă în care se produc numeroase modificări funcționale și structurale la nivelul creierului. Acizii grași Omega-3, esențiali pentru dezvoltarea și funcționarea corectă a creierului, pot fi obținuți din alimente precum pește gras, fructe de mare, fructe, legume sau semințe de in.
sursa: Science Daily
Studiul a inclus peste 330 de adolescenți, recrutați din unități de învățământ din Barcelona. Participanții la studiu au fost supuși unor teste computerizate, cu ajutorul cărora le-au fost măsurați timpii de reacție, scopul fiind acela de a determina capacitatea de atenție selectivă și susținută, impulsivitatea și capacitatea de inhibiție în fața stimulilor care distrag atenția. De asemenea, participanții au completat chestionare alimentare și au donat sânge, utilizat pentru măsurarea nivelurilor de DHA și ALA.
Rezultatele au arătat că un nivel mai mare de DHA se asociază cu o atenție susținută și mai puternică, în timp ce nivelul ridicat al acidului alfa-linolenic cu o impulsivitate mai scăzută. „Rolul acidului alfa-linolenic în controlul atenției rămâne în continuare neclar, însă descoperirile actuale pot fi extrem de relevante din punct de vedere clinic, deoarece impulsivitatea reprezintă o caracteristică a mai multor afecțiuni psihiatrice, inclusiv ADHD”, concluzionează primul autor al studiului, cercetătorul Ariadna Pinar-Martí.
Studiul actual, coordonat de ISGlobal, confirmă importanța unei diete care să furnizeze o cantitate suficientă de acizi grași polinesaturați Omega-3, în special în timpul adolescenței, o perioadă în care se produc numeroase modificări funcționale și structurale la nivelul creierului. Acizii grași Omega-3, esențiali pentru dezvoltarea și funcționarea corectă a creierului, pot fi obținuți din alimente precum pește gras, fructe de mare, fructe, legume sau semințe de in.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 05-10-2022 | creare: 05-10-2022 | Vizite: 397
Bibliografie
Omega-3 fatty acids, and in particular DHA, are associated with increased attention scores in adolescents, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220928075927.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Ciupercile comestibile reprezintă o sursă importantă de antioxidanți care pot preveni bolile neurodegenerative asociate cu îmbătrânirea
- Riscul de declin cognitiv în rândul persoanelor vârstnice: un studiu amplu va stabili care sunt factorii de risc și cum pot fi ei preveniți
- Ce face creierul uman distinct de cel al animalelor?
- Posibilă legătură între multiple boli neurodegenerative
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Omega 3
- Ce efecte are Omega 3 pentru creier/psihic?
- Ulei de peste?
- Omega 3(uleiul de peste)
- Omega 3 chiar ajuta la creier?
- Un ulei de peste Omega 3 de calitate?