Aportul ridicat de acizi grași Omega-3 îmbunătățește atenția selectivă a adolescenților

©

Autor:

Aportul ridicat de acizi grași Omega-3 îmbunătățește atenția selectivă a adolescenților
Un studiu care și-a propus să determine efectele acidului docosahexaenoic (DHA) și ale acidului alfa-linolenic (ALA) asupra performanțelor de atenție a evidențiat o asociere pozitivă între DHA și capacitatea de atenție selectivă și susținută la adolescenți, simultan cu o impulsivitate redusă, în cazul acidului alfa-linolenic. Rezultatele confirmă importanța unei diete cu un aport suficient de mare de DHA și ALA, doi acizi grași polinesaturați Omega-3 esențiali pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului.
Studiul a inclus peste 330 de adolescenți, recrutați din unități de învățământ din Barcelona. Participanții la studiu au fost supuși unor teste computerizate, cu ajutorul cărora le-au fost măsurați timpii de reacție, scopul fiind acela de a determina capacitatea de atenție selectivă și susținută, impulsivitatea și capacitatea de inhibiție în fața stimulilor care distrag atenția. De asemenea, participanții au completat chestionare alimentare și au donat sânge, utilizat pentru măsurarea nivelurilor de DHA și ALA.

Rezultatele au arătat că un nivel mai mare de DHA se asociază cu o atenție susținută și mai puternică, în timp ce nivelul ridicat al acidului alfa-linolenic cu o impulsivitate mai scăzută. „Rolul acidului alfa-linolenic în controlul atenției rămâne în continuare neclar, însă descoperirile actuale pot fi extrem de relevante din punct de vedere clinic, deoarece impulsivitatea reprezintă o caracteristică a mai multor afecțiuni psihiatrice, inclusiv ADHD”, concluzionează primul autor al studiului, cercetătorul Ariadna Pinar-Martí.

Studiul actual, coordonat de ISGlobal, confirmă importanța unei diete care să furnizeze o cantitate suficientă de acizi grași polinesaturați Omega-3, în special în timpul adolescenței, o perioadă în care se produc numeroase modificări funcționale și structurale la nivelul creierului. Acizii grași Omega-3, esențiali pentru dezvoltarea și funcționarea corectă a creierului, pot fi obținuți din alimente precum pește gras, fructe de mare, fructe, legume sau semințe de in.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-10-2022 | creare: 05-10-2022 | Vizite: 358
Bibliografie
Omega-3 fatty acids, and in particular DHA, are associated with increased attention scores in adolescents, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220928075927.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentarea dietei cu Omega-3 a fost asociată cu reducerea depresiei (meta-analiză)
  • Învățarea unei limbi străine, chiar și pe termen scurt, îmbunătățește agilitatea mentală
  • Alertele și notificările de pe telefon ne fac hiperactivi și ne distrag atenția
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum