Cateva date despre importanta cunoasterii eliminarii toxinelor si sanatatea mentala
Este cunoscut faptul ca ficatul este foarte important in economia corpului nostru, el producand bila care ajuta digestia si imbunatateste microbiomul. Microbiomul contine bacterii benefice care produc serotonina, GABA si alti neurotransmitatori. Cand cantitatea de bila produsa este insuficienta sufera si microbiomul, iar cantitatea de serotonina si GABA produsa scade. Studii recente evidentiaza faptul ca ficatul este responsabil in conversia hormonului tiroidian T4 in forma sa activa T3. De fapt circa 60-70% din cantitatea de hormon tiroidian este activata in ficat. Daca conversia nu se efectueaza in cantitate suficienta, acest aspect influenteaza producerea serotoninei la nivel cerebral. Hormonul tiroidian mai ajuta si celulele intestinale sa stea lipite unele de altele si sa previna astfel sindromul de intestin permeabil (leaky gut syndrom).
Afectarea functiei tiroidiene, prin scaderea producerii serotoninei la nivel cerebral si prin sindromul de intestin permeabil influenteaza negativ dispozitia. Sindromul de intestin permeabil se insoteste de inflamatie cronica contribuind astfel la diminuarea nivelelor de serotonina, GABA, melatonina, dopamina. Aceasta se materializeaza prin cresterea manifestarilor de anxietate si depresie.
Un studiu evidentiaza faptul ca hipotiroidia se insoteste de concentratie scazuta de serotonina in cortexul frontal.
Un alt aspect deosebit de important legat de compromiterea functiei hepatice este diminuarea absorbtiei si eliberarii vitaminelor din grupul B.
Persoanele cu disfunctie tiroidiana sufera frecvent de constipatie datorita cantitatii scazute de bila produse si revarsate in intestin, aceasta avand si rolul de lubrefiant pentru materiile fecale. De aceea este inoportuna administrarea de laxative si este mai potrivita administrarea de plante sau suplimente care ajuta functia ficatului, echilibrarea functiei tiroidiene si astfel diminua si constipatia.
GABA este neurotransmitatorul anti-anxietate si necesita progesteron pentru o actiune benefica. Ficatul metabolizeaza toti hormonii pe caile de detoxifiere de Faza 1 si Faza 2. Daca ficatul este afectat exista probabilitatea ca sa avem o concentratie scazuta de progesteron si o concentratie crescuta de estrogen. Fara progesteron GABA actioneaza deficitar si acest aspect poate fi luat in considerarea in aparitia starilor de anxietate si insomnie.
Glandele suprarenalele prin adrenalina si cortizol determina reactiile de tipul „lupta sau fugi”. Cand exista stres cronic sau traume nerezolvate din copilarie suprarenalele sunt in stare cronica de „lupta sau fugi”. Astfel se utilizeaza rezerva de vitamine B, zinc si alti nutrienti necesari pentru functia de supravietuire. Acestia sunt insa necesari si pentru producerea de neurotransmitatori. Iata de ce persoanele cu stare de oboseala adrenala au si anxietate exacerbata, depresie, ganduri de suicid, simptome obsesiv-compulsive, toate acestea prin deficit de neurotransmitatori. Pe de alta parte dezechilibrul cortizolului diminua serotonina, dopamina, melatonina, GABA si creste anxietatea, depresia, simptomele obsesiv-compulsive, etc.
Fazele de detoxifiere de la nivelul ficatului sunt:
- Faza 1- toxinele se transforma in substante solubile in apa. Acestea sunt excretate in bila si urina. Faza 1 necesita glutation. In faza 1 se metabolizeaza hormoni, medicamente, substante chimice si apoi se trimit in faza 2. Si aceasta faza are nevoie de glutation, dar si de alti nutrienti. Daca procesele chimice de faza 2 sunt deficitare atunci toxinele se acumuleaza in organism si se produce stresul oxidativ.
- Faza 2- se produc reactii de sulfatare, conjugare, acetilare, metilare. Cele mai multe toxine se acumuleaza ca molecule de grasime cand ele ar trebui sa fie hidrosolubile pentru a putea fi eliminate prin bila sau urina.
Cu ajutorul grupului enzimatic al citocromului P450 cele mai multe toxine devin hidrosolubile, proces care are loc in faza 1. In situatia in care sunt prea multe toxine ce trebuie eliminate (metale grele, pesticide, alcool) se consuma mult glutation in faza 1 si astfel faza 2 devine deficitara.
Pentru metilare in faza 2 sunt necesare vitamine din grupul B, acid folic, pentru conjugare este necesara taurina, pentru sulfatare este necesar sulf adus prin aport alimentar cu broccoli, varza de Bruxeles, etc.
Alimentele cu gust amar stimuleaza ficatul sa produca si sa elibereze bila. De exemplu ridichiile, rucola, papadia si condimentul turmeric au aceasta proprietate. Pentru a combate stresul oxidativ sunt necesari antioxidanti ca patrunjel, cimbru, ginger, fructe de padure.
Bucataria indiana foloseste condimente precum coriandru seminte, fenicul, turmeric, cumin care sunt utile in procesul de detoxifiere de la nivel hepatic. Varza de Bruxeles, broccoli, varza, bok choy, ceapa, usturoiul contin sulf. Se recomanda ceai cu lamaie, turmeric, ginger o data sau de 2 ori pe zi. Cand se foloseste turmeric se adauga piper negru care are rolul de activator al acestuia.
NAC ( N-acetil- L- cisteina) este o substanta derivata din aminoacidul l-cisteina, aminoacid bogat in sulf si ea ajuta la refacerea rezervelor de glutation, unul dintre cei mai puternici antioxidanti produsi de corpul nostru. Acesta protejeaza organismul de efectele stresului oxidativ. Cu acelasi scop se folosesc milk thistle, radacina de papadie, frunze de anghinare, substante homeopate ca lycopodium, nux vomica. Este preferata administrarea NAC sub forma de capsule sau tablete. S-a dovedit utilitatea NAC si in combaterea SARS COV 2. NAC stimuleaza vindecarea pulmonara deoarece reduce deteriorarea determinata de furtuna de citokine. Exista studii care atesta utilitatea NAC in refacerea pulmonara postinfluenza. Utilizarea NAC este recomandata mai mult curativ si mai putin preventiv, scop pentru care sunt utile zinc, seleniu, vitamina A, remedii homeopate. Beneficiile terapeutice ale NAC sunt mentionate in TOC, fobii precum tricotilomania, smulsul genelor, sprancenelor. Un efect mai bun are asocierea NAC cu inozitol si, uneori cu colina. Combinatia NAC, inozitol, colina s-a dovedit utila in tratarea simptomelor TOC-like. Administrarea NAC se face treptat, fie administrare a doua doze/zi, fie o doza mare odata/zi, in functie de tolerabilitate si gravitatea simptomelor.
Remediul homeopat Nux vomica este folosit pentru persoane cu constipatie cronica, iritabile, care au uneori arsuri in epigastru sau persoane cu istoric indelungat de stres. Remediul homeopat Lycopodium este mai potrivit pentru persoane cu meteorism, indigestie si senzatie de foame. Daca le este foame aceste persoane devin furioase sau anxioase sau se trezesc in miezul noptii si mananca in speranta ca vor adormi. In concluzie, Lycopodium este potrivit persoanelor anxioase, iar Nux vomica persoanelor iritabile. Cum homeopatia este o metoda a medicinei energetice care ajuta la vindecarea traumelor petrecute in trecutul persoanei si ofera suport pentru starea emotionala, ea ne invita la deslusirea traumei specifice pentru ca exista remedii specifice. Daca sprijinim energetic persoana, aceasta va fi mai putin vulnerabila emotional si va deveni mai putin dependenta de medicatie. Desigur avem in vedere si psihoterapia. In asociere se combina vindecarea mentalului si corpului impreuna.
Daca persoana prezinta meteorism abdominal, stare de oboseala se are in vedere nevoia de suport hepatic, asociata sau nu cu inflamatie la nivel intestinal, situatie in care se recomanda protocolul pentru vindecarea intestinului, ficatului, eventual al glandelor suprarenale. Este mai sigura asocierea suportului pentru glanda suprarenala dupa reducerea procesului inflamator si detoxifiere. Pentru suportul glandei suprarenale putem asocia Rhodiola sau ashwagandha conform medicinei ayurvedice. Ar fi insa de dorit sa incercam sa eliberam intai emotiile ce solicita sistemul adrenal.
TRIPHALA este o combinatie de trei plante (emblica officinalis, terminalia bellirica, terminalia chebula). Are efect sinergic asupra intregului corp si este imunomodulatoare, antiinflamatoare, antioxidanta, ajuta microbiomul si procesul de detoxifiere. In medicina ayurvedica este una dintre primele terapii deoarece reseteaza metabolismul. Exista studii care arata ca stresul produs de zgomote creste inflamatia in corpul nostru. TRIPHALA reduce raspunsul inflamator in acest caz. Poate fi administrata adaugand-o in apa calda si sorbind-o inghititura cu inghititura pe timpul zilei pentru efectul ei protector sau administrata seara asociaza si efect laxativ. TRIPHALA are efecte imunomodulatoare, antibacteriene, hipoglicemice, chemo si radioprotective, dar este utilizata in special pentru misophonie (sensibilitate la zgomote). Sunt prescrise pentru misophonie si preparatele homeopate KALIPHOS si acidul fosforic in special cand sensibilitatea la zgomote este parte din sindromul burnout. Misophonia este o forma deTOC-like si ca atare sunt utile inozitolul, serotonina.
Sindromul Gilbert se asociaza frecvent cu anxietate si depresie. Sindromul Gilbert este determinat de un defect genetic care se manifesta prin reducerea glucuronidarii, reactie de faza 2. In sindromul Gilbert este deficitara glucuronidarea, proces de faza 2 de detoxifiere, adica scindarea bilirubinei si eliminarea acesteia prin bila. Rezulta un exces de bilirubina ce trece in sange si determina icter. Bilirubina este insa si o neurotoxina, irita sistemul nervos si de aici se explica anxietatea, depresia, insomnia. Nivele crescute de bilirubina s-au evidentiat si in schizofrenie. In acest caz se sprijina sulfatarea care ajuta la conjugarea mai accentuata a acizilor biliari, ceea ce diminua bilirubina din sange. De aceea suplimentarea cu taurina si consumul de varza rosie care contine molibden este important si benefic pentru sulfatare.