ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihiatrie Psihiatrie Bucuresti

Anxietatea poate produce simptome generatoare de gandul/credinta că sunteti purtator sau aveti Covid 19

Autor: Dr. Tololoanca Elian-Mihnea

Incertitudinea va poate cauza anxietate crescuta daca sunteti ca majoritatea dintre noi. Se pune intrebarea “De ce” ? Deoarece creierul primitiv, cel care se ocupa cu partea instinctuala, isi actualizeaza in mod constant lumea din jur, generand judecati despre ce este sigur si ce nu. Datorita dispretului sau pentru incertitudini el isi va forma tot felul de povesti/scenarii netestate, pentru ca pentru minte, incertitudinea inseamna  pericol. Daca creierul dumneavoastra nu stie ce este dupa colt, nu va poate ferii de rau sau reactii inadecvate. Isi asuma intotdeuna cele mai grave scenarii, suprapersonalizeaza pericolele si ajunge la concluzii nefondate.

Este de așteptat să ne simtim anxiosi în mijlocul pandemiei COVID-19. Traim   vremuri ce nu sunt deloc pe placul unei minti care face orice pentru a avea o certitudine. In timp ce puteți recunoaște cu ușurință atunci când aveți gânduri de îngrijorare cu privire la coronavirus este posibil să nu puteți identifica semnele fizice ale luptei cu anxietatea - ceea ce, frustrant, poate fi asemanator cu simptomele generate de coronavirus. Acest lucru poate provoca un ciclu periculos de panică. Vă faceți griji pentru coronavirus. Corpul dvs. creează in aceste conditii ceea ce se simte ca fiind simptome generate de coronavirus. Dumneavoastra le considerati ca dovadă că aveți de fapt coronavirus ceea ce conduce la mai multa anxietate și ca atare la agravarea simptomelor. Primele simptome generate de coronavirus  sunt febră, tuse uscată, respirație greoaie și dureri în gât.

Simptomele unui atac de panica sunt:

Simptome somatice:

  • respiratorii (senzatie de sufocare cu moarte iminenta, tuse, disfonie pana la afonie, oftat);
  • cardiovasculare (tahicardie cu palpitatii, dureri precordiale, vasoconstrictie in diverse teritorii cu senzatie de raceala, furnicaturi);
  • digestive (constrictie faringiana, spasme, dureri, greturi, varsaturi, uscaciunea gurii, senzatie de foame sau sete);
  • urinare (imposibilitatea urinarii, senzatie presanta sau repetata de a urina);
  • neuromusculare (tremuraturi, fasciculatii);
  • senzitive, senzoriale si cutanate (hiperestezie cutanata, furnicaturi, prurit, piloerectie cu frilozitate/frisoane, transpiratii, dureri in punct fix, cefalee, vertij.

 

Simptome psihice: pesimism, asteptarea unui pericol iminent, rationament confuz, anxietate anticipatorie in legatura cu un nou atac, deseori fuge, indiferent de situatie, pentru a capata ajutor. Oricare dintre aceste simptome poate domina tabloul clinic.

Mintea nu este in masura sa discrimineze pericolul real si cel perceput, iar atunci cand ne simtim amenintati si vulnerabili nivelul de adrenalina creste, provocand anxietate crescuta si de multe ori declansand dureri toracice, respiratie si senzatie de caldura. Daca aveti un istoric de anxietate si atacuri de panica, reamintiti-va ca este mai probabil ca simptomele dvs. sa fie psihosomatice, decat ca sunteti infectat cu virusul. Cand va simtiti coplesit si apar simptomele fizice intrerupeti ceea ce faceti si incercati cateva tehnici de impamantare. Daca simptomele se amelioreaza odata ce sunteti mai relaxat, puteti fi siguri ca s-au datorat panicii si nu coronavirusului.

 

Tehnici de impamantare pentru a incerca atunci cand va simtiti anxiosi

 

Cand suferiti un atac de panica, este esential sa va incetiniti respiratia, sa va relaxati corpul si mintea si sa va readuceti in momentul prezent.

O tehnica comuna de redobandire a controlului este pur si simplu sa incercati sa va descrieti ce este in jurul dvs.  Ce puteti vedea, mirosi, auzi? Tehnica 5-4-3-2-1 este una usor de retinut. Enumerati cinci lucruri pe care le puteti vedea, patru lucruri pe care le puteti simti, trei lucruri pe care le puteti auzi, doua lucruri pe care le puteti mirosi si un lucru pe care il puteti gusta.

Va poate ajuta sa aveti ceva linistitor la indemana care va stimuleaza unul dintre simturi. Incercati sa ascultati o melodie pe care o cunoasteti si stiti ca va relaxeaza.

Puteti incerca jocul de categorii. Enumrati locurile preferate pentru a manca ( puteti face acest lucru in gand daca sunteti intr-un loc public/serviciu), sau sa enumerati toate personajele dintrun serial, ori sa enumerati toate lucrurile bune care vi s-au intamplat saptamana in curs.

 

Respirati adanc si lent utilizand tehnica 4-7-8.Concentrați-vă pe următorul model de respirație:

  • goliți plămânii de aer;
  • inspirati liniștit prin nas timp de 4 secunde;
  • țineți respirația timp de un număr de 7 secunde;
  • expirați puternic prin gură, timp de 8 secunde;
  • repetați ciclul de până la 4 ori.

Mult succes!