Tulburarea mentala-urmatoarea pandemie “inevitabila”?
In situatia actuala cand guvernele au adoptat acte normative care recomanda/obliga la distantare sociala, tot mai multi oameni se autoizoleaza si le sunt limitate interactiunile sociale si fata in fata. Aceste masuri pot determina sau agrava sentimentele de singuratate.
Un articol publicat online in JAMA Internal Medicine pe 10 aprilie 2020 atrage atentia asupra consecintelor la nivelul sanatatii mentale ale COVID-19, ceea ce se poate materializa printrun val “pandemic” de manifestari discomportamentale si tulburari psihiatrice. Sa nu uitam ca sanatatea mentala este o parte vitala a sanatatii publice.
COVID-19 este un eveniment psihotraumatizant. De aceea psihoeducatia, screeningul pentru simptome psihiatrice si disponibilitatea de masuri terapeutice adecvate sunt importante pentru a minimaliza consecintele COVID-19 asupra sanatatii mentale.
Specialistii atrag atentia asupra cresterii semnificative a numarului de personae cu manifestari de anxietate, depresie, uz de substante (alcool si altele), sentimente de singuratate, violenta domestica. Abuzul asupra copilului poate fi in crestere odata cu inchiderea scolilor.
Asociatia Psihiatrica Americana sugereaza trei directii de pregatire pentru viitoarele probleme de sanatate mentala asociate pandemiei COVID-19. Acestea sunt:
- Un plan pentru inevitabilitatea singuratatii si a sechelelor asupra populatiei izolate fizic si social;
- Mecanisme adecvate in situatii de violenta domestica si abuz asupra copilului;
- Necesitatea sustinerii sistemului de sanatate mentala in vederea pregatirii pentru schimbarile generate de pandemia COVID-19.
Extinderea preocuparilor privind problemele enuntate si aplicarea masurilor adecvate in mijlocul crizei necesita gandire creativa.
Se discuta despre furnizarea de prim ajutor psihologic, consiliere in criza si despre identificarea problemelor mentale care necesita abordare ulterioara specializata psihologica/psihiatrica.
Capacitatea de adaptare si de rezolvare de probleme sunt adesea diminuate dupa un dezastru dar ele pot fi accesate cu ajutor specializat permitand traversarea crizei. Asigurarea masurilor de siguranta si promovarea reintoarcerii la nivelul anterior de functionare, precum si comunicarea si accesul la resurse credibile de informare sunt obiective principale in consilierea in criza.
Specialistii descriu cinci concepte cheie ale consilierii in criza si anume:
- Se bazeaza pe ipoteza in care rezilienta si competenta sunt calitati umane innascute;
- Consilierea in criza presupune anonimatul, persoanele consiliate nu trebuie sa fie diagnosticate sau etichetate;
- Se bazeaza pe informare orientata in comunitate si nu in spatii traditionale de servicii de sanatate mentala;
- Este in armonie cu credintele culturale, valorile si cutumele comunitatii;
- Sprijina dar nu inlocuieste alte sisteme de suport.
Este oferita de psihologi acreditati sau alte categorii de personal instruite in acest scop. Poate diminua frica, anxietatea individuala si colectiva legata de extinderea pandemiei COVID-19.