Ciocolata poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea umană
Autor: Teodorescu Mihai
Consumul în cantități moderate de alimente bogate în procianidină de tip B, precum mere sau ciocolată, este asociat cu numeroase beneficii pentru sănătatea întregului organism.
Studii anterioare au evidențiat beneficiile consumului de procianidinele de tip B atât pe termen lung, cât și în doze unice, asupra metabolismului, sistemului nervos și a funcției circulatorii. Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Shibaura, confirmă faptul că efectele benefice pot fi observate după o singură doză de procianidină de tip B.
Procianidinele de tip B reprezintă o clasă de polifenoli găsiți din abundență în diferite fructe și legume, cât și în plante aromatice, ciocolată, vin roșu sau cereale integrale, printre altele. Studiile atestă beneficiile fiziologice ale aportului de procianidinele de tip B nu doar asupra funcției cardiovasculare sau metabolice, ci și asupra sistemului nervos central. Modificările fiziologice urmează un model de hormeză, în care beneficiile maximale ale unei substanțe sunt atinse la doze medii, ulterior devenind în mod progresiv mai reduse, în urma administrării unor doze mai mici sau mai mari din aceeași substanță.
Studiul actual și-a propus, însă, să analize efectele hormetice ale procianidinelor de tip B exercitate asupra intestinului, prin activarea sistemului nervos central. Pentru analiza lor, cercetătorii au revizuit date din studii de intervenție publicate anterior, care susțin răspunsurile hormetice ale ingestiei de procianidină de tip B. În plus, pentru a înțelegere eventualele conexiuni între răspunsurile hormetice ale procianidinei de tip B și activarea receptorului neurotransmițătorului sistemului nervos central, cercetătorii au efectuat o serie de experimente in vivo.
Rezultatele arată că o singură doză optimă de flavanol de cacao, administrată pe cale orală, a determinat creșterea temporară a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, fără ca modificarea ulterioară a dozei, prin creșterea sau micșorarea sa, să modifice circulația sângelui. Administrarea blocanților de adrenalină șoarecilor de laborator a redus creșterea temporară a ritmului cardiac indusă de doza optimă de flavanol de cacao, ceea ce demonstrează faptul că sistemul nervos simpatic este implicat în modificările hemodinamice induse de procianidine de tip B.
sursa: Science Daily
foto: Osakabe N, Fushimi T and Fujii Y (2022)
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ce impact au probioticele și prebioticele asupra sănătății cardiovasculare și renale?
- Dieta atlantică și efectele asupra sănătății și a mediului
- Microbii non-bacterieni din intestinele umane influențează metabolismul alimentelor procesate
- STUDIU: consumul de lactate ar putea preveni instalarea menopauzei precoce la femei
- Manac zilnic cate o ciocolata si daca nu mananc simt nevoia
- Ciocolata ingrasa?
- Nisip la rinichi si consumul de ciocolata, produse proteice
- Nevoie de ciocolata?
- Cioco neagra