Chimicalele din haine
Autor: Zamfir Andreea
Chimicalele din haine sunt produse chimice utilizate pe tot parcursul procesului de fabricare a textilelor pentru a crea fibre și pentru înălbirea și vopsirea țesăturilor. Chiar și îmbrăcămintea fabricată din fibre „100% naturale” conține încă o mulțime de substanțe chimice atunci când este pusă pentru prima dată pe rafturi. Cel mai mare organ al corpului nostru, pielea, este capabilă să absoarbă tot ceea ce punem pe ea, inclusiv substanțele chimice din hainele noastre, iar acestea ne pot pune sănătatea în pericol. (1)
Majoritatea hainelor sunt tratate cu substanțe chimice. Chiar și textilele naturale, cum ar fi bumbacul și lâna, ar putea fi vopsite. Totodată, pot fi tratate cu substanțe chimice precum pesticide și erbicide (cu excepția cazului în care sunt organice), pentru a le face rezistente la foc, miros, pete și apă. Poliesterul și nailonul sunt exemple de fibre sintetice fabricate din petrol care adaugă și mai multe componente chimice la amestec. (2)
Un studiu realizat de Greenpeace într-o campanie despre detoxifiere, au fost descoperite 11 substanțe chimice care sunt folosite în mod obișnuit la producerea hainelor noastre, dar care conțin toxine, substanțe cancerigene și perturbatori hormonali.
63% dintre articolele examinate de la 20 de companii textile diferite conțineau substanțe nocive, potrivit unei cercetări recente. (1)
Ce chimicale există în haine și cum să le evităm
Pesticidele
Numeroase pesticide sunt utilizate în cultura convențională (ne-ecologică) de bumbac, iar aceste substanțe chimice rămân în produsul finit din acesta. Pesticidele sunt agenți cancerigeni bine-cunoscuți, care au fost asociați cu probleme grave de sănătate la oameni, cum ar fi cancerul și problemele respiratorii.
Cum să le eviți:
- Alegeți textile care nu necesită deloc sau spre deloc pesticide pe parcursul procesului de creștere, cum ar fi bumbacul organic, cânepa și inul. În plus, aceste materiale sunt mai sănătoase pentru dumneavoastră, deoarece vă lasă pielea să respire în mod natural, spre deosebire de hainele din materiale sintetice, cum ar fi poliesterul, care vă pot irita pielea.
Coloranți azoici
Coloranții azoici sunt o clasă de coloranți care sunt frecvent utilizați pentru a colora hainele, deoarece sunt accesibili și au un rezultat eficient. Cu toate acestea, sunt cancerigeni pe măsură ce se degradează, iar acești coloranți sunt adesea folosiți în hainele fast fashion fabricate în alte părți ale lumii, chiar dacă sunt interzise în Uniunea Europeană din cauza toxicității lor. Deoarece coloranții azoici sunt solubili în apă, pielea dumneavoastră îi poate absorbi cu ușurință, ceea ce face ca aceștia să dezvolte ușor efecte secundare, cum ar fi disconfort la nivelul pielii și al ochilor.
Cum să le eviți:
- Căutați haine care au fost vopsite cu ajutorul plantelor sau care nu au fost vopsite deloc, ceea ce se numește frecvent „nevopsite”, „nealbite” sau „naturale”.
- Înainte de a purta hainele pentru prima dată, spălați-le pentru a îndepărta orice surplus de culoare.
Formaldehidă
Mirosul „de haine noi” este, de fapt, mirosul finisajelor chimice al hainelor, care este dăunător. Formaldehida are capacități excepționale de conservare, este folosită de obicei în procesul de finisare chimică a hainelor care poartă etichete de rezistență la șifonare și pete. Se știe că această substanță provoacă iritații ale pielii, dureri de cap și dureri de gât. Este, de asemenea, un agent cancerigen recunoscut.
„PFAS” și „PFCS”
Pentru a crea îmbrăcăminte rezistentă la pete sau la apă, se utilizează frecvent o clasă de substanțe chimice cunoscute sub numele de PFAS (compuși per- și polifluoroalchilici) sau PFCS (Perfluorocarbon). Datorită rezistenței lor la descompunere, acestea sunt denumite frecvent „substanțe chimice veșnice”. Nivelurile ridicate de expunere la aceste substanțe chimice de-a lungul timpului au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv infertilitatea și mai multe tipuri de cancer. Chiar dacă purtarea de îmbrăcăminte reduce foarte mult șansele de a fi expus la aceste substanțe chimice, este totuși vital să le cunoașteți și să vă feriți de ele ori de câte ori puteți.
Ftalați
Ftalații, care sunt frecvent utilizați pentru îmbrăcămintea sportivă, sunt bine-cunoscuți ca fiind perturbatori endocrini. La imprimarea elementelor decorative pe îmbrăcăminte, inclusiv a logo-urilor sau a accesoriilor, ftalații sunt frecvent utilizați.
Crom
Este probabil ca orice produs din piele pe care îl cumpărați să fi fost tratat cu sare de crom în timpul procesului de tăbăcire. Erupțiile cutanate și problemele respiratorii sunt ambele provocate de crom. În plus, acesta este frecvent eliminat în mod necorespunzător, dăunând mediului înconjurător.
NPE-uri
Potrivit United States Environmental Protection Agency, o clasă de substanțe chimice numite etoxilați de nonilfenol (NPE) este prezentă în îmbrăcăminte și are un impact negativ de amploare asupra mediului. Acestea sunt extrem de dăunătoare pentru viața acvatică.
Cum să evitați chimicalele din haine
- Cumpărați haine second-hand, deoarece probabil că au trecut anterior prin mai multe spălări și probabil că nu conțin majoritatea toxinelor. Totodată, hainele „vintage” produse odinioară erau fabricate în mod diferit și fără utilizarea de substanțe chimice dure.
- Puteți încerca să scăpați de orice finisaj chimic periculos de pe hainele dumneavoastră spălându-le înainte de a le purta (sau lăsându-le la înmuiat peste noapte). Acest lucru va împiedica îmbrăcămintea să intre în contact cu corpul dumneavoastră.
- Verificați pe etichetă dacă există certificare GOTS sau Oeko-Tex.
- Atunci când vă cumpărați haine noi, încercați să luați articole care să aibă un aspect cât mai natural. În locul materialelor sintetice, precum poliesterul și nailonul, îndreptați-vă către cele din bumbac organic și lână. Evitați etichetele pe care scrie că hainele sunt „fără șifonare” sau „rezistente la pete” pentru a vă asigura că nu li se adaugă nicio substanță nedorită. (3, 2)
(2) How Worried Should You Be About Chemicals In Your Clothes?, link:https://www.mindbodygreen.com/articles/the-chemicals-in-clothes-and-how-to-avoid-them
(3) 6 Toxic Chemicals in Clothing You Should Know About, link: https://goodonyou.eco/toxic-chemicals-clothing/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum